Tinerii din Oradea se alătură protestelor globale pe teme ecologiste, iniţiate de adolescenta suedeză Greta Thunberg.

Vineri, la ora 13, elevii şi studenţii din oraş sunt aşteptaţi pe strada Republicii, la intersecţia cu strada Moscovei (în faţa magazinului King Art), la o manifestare împotriva distrugerii planetei.

Apelul a fost făcut pe Facebook, cu motto-ul "Fridays for Future" (Zile de vineri pentru viitor), aşa cum se desfăşoară protestele în toată lumea.

"Vrem să arătăm că şi elevilor şi studenţilor din Oradea le este cunoscut subiectul şi că doresc să se alăture eforturilor globale pentru a acorda mediului respectul cuvenit. În final acesta ne afectează sănătatea şi siguranţa zi de zi. Vrem soluţii reale pentru probleme şi anume: interes, investiţii şi alegeri ce nu pun doar câştigul personal în discuţie", se arată în invitaţia la eveniment.

Iniţiatoarele manifestării sunt liceanca Andra Cloștorfeanu şi Denisa Pantea, masterandă la Psihologie. "Va fi o manifestare paşnică. Vrem doar să ajutăm oamenii să conştientizeze problema schimbărilor climatice", a declarat Denisa, joi, pentru BIHOREANUL.

Discurs dur

Greta Thunberg (16 ani) a devenit cunoscută în toată lumea după ce a îndemnat elevii şi studenţii să protesteze cu regularitate împotriva liderilor politici mondiali şi a lipsei lor de reacţie faţă de schimbările climatice şi, mai ales, efectele lor.

Convinsă că Pământul a intrat pe o pantă descendentă şi că nu va mai dura mult până când viaţa pe Terra nu va mai fi posibilă, Greta a mers zilele trecute la summitul ONU de la New York, unde a avut un discurs foarte dur la adresa liderilor politici.

Discursul complet al activistei:

"Mesajul meu este că suntem cu ochii pe voi! E greşit. Eu nu ar trebui să fiu aici. Ar trebui să fiu la şcoală peste ocean. Dar voi veniţi la noi, tinerii, pentru speranţă. Cum îndrăzniţi?! Mi-aţi furat visele şi copilăria cu vorbele voastre goale, şi eu sunt o norocoasă. Sunt oameni care suferă, oameni care mor, întregi ecosisteme distruse. Suntem la începutul unei extincţii în masă şi voi nu ştiti să vorbiţi decât despre bani şi basme despre creştere economică. Cum îndrăzniţi!?

Pentru mai mult de 30 de ani, ştiinţa a dat dovezi clare. Cum îndrăzniţi să vă faceţi că nu vedeţi şi să veniţi aici şi să spuneţi că aţi luat măsuri suficiente când politicile şi soluţiile necesare nu se văd nicăieri la orizont?! Spuneţi că ne auziţi şi că înţelegeţi urgenţa, dar, indiferent cât de tristă şi furioasă sunt, nu vreau să cred asta, pentru că, dacă într-adevăr aţi înţeles gravitatea situaţiei şi tot eşuaţi în a acţiona, atunci sunteţi malefici şi asta refuz să cred!

Ideea populistă a înjumătăţirii emisiilor de carbon în 10 ani ne dă doar o şansă de 50% de a menţine creşterea temperaturii sub pragul de 1,5 grade, peste care se declanşează reacţii în lanţ ireversibile, dincolo de orice control. 50% poate fi acceptabil pentru voi, dar aceste cifre se bazează pe faptul că generaţia mea va disipa sute de miliarde de tone din dioxidul vostru de carbon, cu tehnologii care abia există. Aşadar, un risc de 50% este inacceptabil pentru noi, cei care va trebui să trăim cu consecinţele.

Cum îndrăzniţi să va prefaceţi că acest lucru poate fi reparat cu atitudinile de până acum şi nişte soluţii tehnice?! Având în vedere nivelurile de emisii de astăzi, bugetul rămas pentru CO2 va dispărea în mai puţin de opt ani şi jumătate. Nu vor fi soluţii sau planuri prezentate în concordanţă cu cifrele de azi, pentru că ele sunt mult prea inconfortabile şi voi nu aveţi încă maturitatea să le recunoaşteţi. Ne dezamăgiţi.

Dar tinerii încep să înţeleagă trădarea voastră. Ochii viitoarelor generaţii sunt aţintiţi asupra voastră şi dacă alegeţi să ne dezamăgiţi în continuare vă spun că nu vă vom ierta niciodată. Nu vă vom lasă să scăpaţi cu asta. Aici, acum, tragem linia. Lumea se trezeşte şi schimbarea vine, fie că vă place sau nu!".

(sursa transcrierii: libertatea.ro)