Tinerii orădeni sunt nemulţumiţi că Primăria i-a "sărit" în proiectarea bugetului pentru acest an. Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor şi Uniunea Studenţilor din Oradea cer municipalităţii să aloce bani activităţilor de tineret, aşa cum legea prevede, de altfel.

Printr-un comunicat de presă transmis sâmbătă, preşedintele CJE Bihor, Titus Maghiar, arată că, alături de studenţii din oraş, elevii sunt nemulţumiţi că Primăria îi ignoră. "Opinăm că bugetul local propus de Primărie e de natură să neglijeze activitatea de tinere din municipiul Oradea, în măsura în care fondul alocat activităţilor de tineret lipseşte cu desăvârşire", se arată în comunicat.

Conform Legii Tinerilor 250/2006, toate consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ trebuie să constituie, anual, în buget Fondul destinat activităţilor de tineret, din care să finanţeze proiecte şi programe ale ONG-urilor de şi pentru tineret, precum şi activităţi de tineret de interes local. În proiectul de buget prezentat de Primărie zilele trecute, acest fond nu are niciun leu alocat.

"Considerăm că rolul autorităţilor locale în construirea unui viitor mai bun pentru tineri trebuie întărit prin crearea de strategii susţinute prin măsuri adecvate, finanţate corespunzător. Primăriile trebuie să asigure implicarea tinerilor şi a organizaţiilor de tineret în procesele decizionale şi în implementarea efectivă a măsurilor care îi vizează, prin înfiinţarea de consilii consultative funcţionale şi prin mecanisme transparente de finanţare a activităţii acestora", se mai arată în comunicatul transmis de tineri.

Totodată, ei amintesc că şi o altă solicitare a lor către Primărie, de a acorda burse şcolare, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale, a rămas tot fără ecou.

"Astfel, având în vedere obligaţia autorităţilor publice în sprijinirea şi consultarea tinerilor, inclusiv, dar nu limitat la alocarea de finanţări publice pentru sectorul de tineret şi pentru sprijinirea calităţii sistemului de invăţământ, Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, împreună cu Uniunea Studenţilor din Oradea solicită sprijinul autorităţilor locale prin acordarea unei atenţii sporite activităţilor de tineret din Municipiul Oradea, respectând legislaţia în vigoare în domeniul tineretului si învăţământului, prin aplicarea măsurilor mai sus amintite", mai transmit tinerii.