Tragedia lui David Alexandru Blaga, elevul de clasa a IV-a din Peştiş care a murit vineri, în timp ce era în excursie cu colegii de Ziua Copilului, l-a lăsat fără explicaţii pe învăţătorul copilului. Asta pentru că se pare că elevul a trecut peste vorbele dascălului şi aşa a ajuns în râpa în care ulterior a fost găsit mort. 

Elev eminent

"Am vorbit cu învăţătorul şi nu înţelege ce s-a putut întâmpla. Copilul era cel mai bun din clasă, avea aproape doar note de zece la toate materiile. Niciodată nu ieşea din vorba învăţătorului, nu era zburdalnic. Nu i-a creat probleme niciodată", a declarat, sâmbătă, pentru BIHOREANUL, Alina Buzle, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII Constantin Şerban din Aleşd, de care aparţine şcoala din Peştiş.

Decesul copilului este acum anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd. "Din primele declaraţii date de cadrele didactice care au însoţit elevii în excursie, copilul a cerut voie învăţătorului său să urce pe o creastă din apropierea locului în care ei se aflau, dar nu i s-a permis. La un moment dat, ar fi profitat de faptul că învăţătorul era ocupat cu alţi copii şi a urcat de unul singur prin pădure", a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa.

Anchetatorii bănuiesc că elevul a alunecat pe creastă, care e destul de abruptă, ajungând astfel în râpa adâncă de aproximativ doi metri în care a fost găsit ulterior. "Copilul a fost găsit în comă şi a murit în drum spre spital", a mai spus Popa.

Potrivit acestuia, deocamdată nu a fost efectuată necropsia şi nu au fost stabilite circumstanţele exacte în care copilul a decedat, astfel că acest caz este cercetat de procurori drept o moarte suspectă, fără să fi fost pusă sub învinuire vreo persoană.

Găsit de unchi

Directoarea şcolii susţine, la rândul său, că cele patru cadre didactice ori cei trei părinţi care însoţeau copiii în excursie nu au observat dispariţia copilului. "Nimeni nu l-a văzut când s-a rupt de grup", a spus Buzle. Dispariţia elevului a fost sesizată când grupul de aproximativ 50 de persoane s-au pus să mănânce, atunci fiind anunţată şi la 112. Cadrele didactice au trimis copiii acasă şi au început să-l caute pe David Alexandru Blaga, alături de mama şi unchiul acestuia, care veniseră la rândul lor în pădure.

"Unchiul său l-a găsit în acea groapă, adâncă de cel mult 2 metri, un loc care nu e unul de moarte, căci nu sunt stânci sau pietre", a mai spus directoarea. Totodată, Buzle spune că învăţătorul elevului nu ştie ca aceasta să fi suferit de vreo boală, iar când a fost găsit în râpă, nu avea răni vizibile.

Directoarea susţine că la nivelul şcolii se va înfiinţa o comisie de anchetă care va cerceta modul în care elevii au plecat în excursie. "Nu au avut aprobare pentru a merge în excursie şi pentru asta vor fi cercetate cadrele didactice. Restul anchetei o vor face poliţiştii", a spus directoarea.

Citeşte pe această temă şi articolul "Excursie fatală: Un elev de 11 ani a murit după ce a căzut într-o râpă din valea Peştişului"