Oradea nu duce lipsă de spaţii verzi, spre bucuria locuitorilor urbei. Mulţi orădeni sunt însă nemulţumiţi de faptul că în parcurile mari şi în grădina publică Ciuperca nu le este permis să calce pe iarbă, paznicii acestor locuri obligându-i să păşească numai pe betoane.

Reprezentanţii Primăriei garantează că în cazul Ciuperca interdicţia este una temporară, până când firul ierbii prinde rădăcină. În schimb, funcţionarii admit că în parcurile oraşului rânduiala este dictată de paznici după mintea lor, în lipsa unui regulament clar. Promit, însă, că vor pregăti un set de reguli care să stabilească unde şi cum pot orădenii să îşi gâdile tălpile în iarbă.

Fugăriţi de paznici

Zilele trecute, o orădeancă a povestit pe Facebook cum nici ea, nici alţi plimbăreţi care ieşiseră în aer liber pe dealul Ciuperca, n-au fost lăsaţi să calce iarba. "Lumea stătea pe iarbă, copiii se tăvăleau. Eu m-am descălţat şi am fugit prin iarbă. De mult nu am mai simţit o senzaţie atât de plăcută. Până când a apărut paza şi ne-a spus să plecăm de pe spaţiul verde", a povestit Tamara Vereş. Fără să primească alte explicaţii, oamenii s-au conformat ordinului menit să prevină distrugerea ierbii.

De episoade similare au avut parte şi alţi orădeni, care au "raportat" tot pe reţeaua de socializare că nu li s-a permis nici lor, nici copiilor lor să stea sau măcar să calce iarba în parcurile 1 Decembrie, Brătianu ori în jurul Cetăţii Oradea. Asta în timp ce, în ţările vestice, după cum se ştie, iarba din parcuri este chiar loc de picnic!

Se caută soluţii

Reprezentanţii Primăriei Oradea spun că în cazul grădinii Ciuperca interdicţia este provizorie. "Covorul de iarbă plantat acolo trebuie protejat timp de şase luni, ca să reziste pe viitor. Aşadar, din vară se va putea călca şi pe zona verde", spune Anca Grama, purtător de cuvânt al Primăriei.

În schimb, legat de interdicţia din parcuri, reprezentanţii municipalităţii nu au încă o soluţie. Oradea nu are, de fapt, un regulament care să interzică călcatul ierbii, astfel că nu există nici sancţiuni prevăzute pentru această faptă. Altfel spus, ordinele paznicilor pot fi încălcate fără teama unor repercusiuni.

Totuşi, angajaţii Primăriei admit că oraşul are nevoie de un set de reguli. "Direcţia Tehnică va pregăti un regulament care să stabilească unde pot orădenii să calce pe iarbă", promite Anca Grama. Cel mai probabil, municipalitatea va permite în parcurile publice călcarea ierbii, nu şi a gazonului, care are firul mai firav. Împăcând astfel şi paznicii cu exces de zel, şi orădenii dornici să vadă lumea de la firul ierbii...


VOCEA STRĂZII

Credeţi că orădenii ar trebui să poată călca şi sta pe iarba din parcuri sau mai degrabă ar trebui să evite aceste zone, pentru a nu le distruge?

Ar trebui să poată sta pe iarbă, cu condiţia să se respecte strict curăţenia. Dacă în Cluj se poate, cred că şi la Oradea am avea succes.
Bogdan Mărginean

Să evităm. Pe iarbă nu se circulă, de aceea există alei în parcuri. Doar aşa putem menţine parcurile verzi şi asta contează.
Mariana Sabău

În Viena se poate călca şi sta pe iarba din parcuri, lumea are grijă şi nu lasă mizerie. Întrebarea este dacă la fel ar face orădenii în aceeaşi situaţie.
Titus Hora

Ar trebui să evite. Dacă ar fi permis să se stea pe iarbă în parcuri, în Oradea nu am vedea familii cu copii, ci beţivi adormiţi.
Mariana Duma

Cred că ar trebui să avem parcuri unde să se păstreze necălcate zonele verzi şi parcuri în care să poţi să stai pe pătură.
Amalia Ligia Dumitrache

Eu cred că problema este alta: la noi, cine vrea să stea pe iarbă în parcuri nu poate, pentru că este plin de mizerie lăsată de câini.
Dinok Claudia