Preşedinta Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, a venit marţi la Oradea pentru a anunţa organizarea Turneului Final al Campionatului European de junioare la Oradea, în perioada 11-21 august 2011. "Am ales Oradea deoarece a fost tot timpul o forţă în baschetul feminin, de-a lungul timpului a câştigat campionate naţionale. Nu pot să-mi imaginez un centru mai combativ ca cel de la Oradea", a spus Carmen Tocală, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor.

Preşedinta Federaţiei de Baschet a precizat că a dorit să organizeze concursuri de talie europeană în Oradea şi în 2009, însă, condiţiile de infrastructură cerute de Federaţia Internaţională de Baschet nu erau îndeplinite de sălile de aici. "Este nevoie de încă o sală cu cel puţin 500 de locuri pe lângă Sala Polivalentă, care cred că e cea mai bună din ţară la acest moment", a spus Carmen Tocală.

Astfel, pentru organizarea Campionatului European U18 la Oradea, Federaţia Română de Baschet şi-a propus să extindă sala Universităţii la o capacitate de 500 de locuri şi să pună parchet special pentru baschet. De asemenea, ca teren de antrenament va fi folosită sala de la Liceul cu Program Sportiv, care va necesita la rândul ei, mai multe investiţii. "Înainte să cerem organizarea la Oradea, am purtat discuţii pentru alocarea unor fonduri cu ministrul de resort şi cu vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Sorin Moldovan, care este orădean. Sunt convinsă că va vrea să facă ceva pentru Oradea", a spus preşedinta Federaţiei.

Pe de altă parte, Carmen Tocală a declarat că urmează să poarte discuţii în acest sens şi cu reprezentanţii administraţiei locale. "În urma campionatului va rămâne o bază sportivă pentru oraş", a adăugat aceasta.

Investiţia necesară în cele două săli pentru a le avea pregătite la nivel european a fost estimată la 14 miliarde de lei vechi. Întrebată dacă din această sumă este vreo parte asigurată în acest moment, Tocală a spus că încă nu au fost făcute bugetele pentru anul viitor. "Banii nu sunt asiguraţi încă. Totuşi eu cred că vom reuşi să adunăm banii necesari", a afirmat preşedinta Federaţiei Române de Baschet. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, competiţia va trebui relocată într-un alt oraş al României.

Turneul final al Campionatului European de Junioare va aduce în Oradea 16 echipe naţionale printre care şi campioana europeană Spania, dar şi Franţa şi Serbia. Junioarele României urmează să se reunească la selecţia pentru participarea la competiţie.