Primul pacient căruia i s-a implantat un cip cerebral dezvoltat de Neuralink, compania lui Elon Musk, pare să fi avut o recuperare completă şi ar fi capabil să controleze un cursor de mouse de calculator cu gândurile, conform declaraţiilor miliardarului.

Elon Musk a făcut acest anunţ în cadrul unui eveniment online organizat pe platforma X, fosta reţea Twitter, deţinută tot de Musk.

"Pacientul pare să se fi recuperat complet, fără efecte negative. Este capabil să deplaseze cursorul unui mouse pe tot ecranul doar cu ajutorul gândurilor", a declarat Elon Musk în cadrul evenimentului, notează Stirileprotv.ro.

Reuters a cerut recent mai multe informaţii despre proiect, însă compania Neuralink nu a furnizat niciun detaliu.

Implantarea cipului în creierul pacientului a avut loc în urmă cu o lună, după ce Neuralink a primit aprobarea pentru studii pe oameni în septembrie 2023. Tehnica folosită implică un robot ce plasează chirurgical un implant de interfaţă creier-computer într-o regiune a creierului care este asociată controlului mişcărilor.

Scopul iniţial al studiului este să permită oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator cu gândurile lor. Elon Musk vizează însă obiective mai mari pentru Neuralink, inclusiv facilitarea inserţiilor chirurgicale rapide pentru dispozitivele sale cu cipuri, pentru tratarea unor afecţiuni precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia, mai arată sursa citată.

Cu toate acestea, Neuralink, companie care a fost evaluată evaluată în 2023 la circa 5 miliarde de dolari, s-a confruntat în repetate rânduri cu solicitări de evaluare şi control în ceea ce priveşte protocoalele sale de siguranţă. Reuters a scris luna trecută că firma a fost sancţionată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al Statelor Unite privind circulaţia materialelor periculoase, însă fără prea multe detalii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!