Consiliul Judeţean Bihor a anunţat finalizarea procedurilor de evaluare a managementului instituţiilor de cultură din subordinea sa, de către comisii de specialişti, în urma acesteia Meleg Vilmos fiind schimbat de la conducerea Filarmonicii de Stat, din cauza unei note ruşinos de mici.

Pe de altă parte, actorul Şerban Borda preia conducerea Teatrului Regina Maria de la Elvira Rîmbu, care, conform unei sentinţe judecătoreşti, nu mai poate păstra funcţia din care a fost revocat ilegal predecesorul său, Daniel Vulcu.

După proceduri

Potrivit unui comunicat dat publicităţii joi de către CJ Bihor, evaluarea managerilor instituţiilor de cultură a avut loc în perioada 21-26 aprilie, iar din comisiile de evaluare au făcut parte "specialişti de la instituţii de cultură reprezentative din ţară", fără a se preciza despre cine este vorba.

În cazul unui singur manager a fost făcută evaluarea finală a activităţii, şi anume pentru Ligia Mirişan, care conduce Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, în timp ce pentru managerii celorlalte instituţii - Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat şi Şcoala de Arte Francisc Hubic – a fost făcută evaluarea anuală.

Conform reglementărilor, dacă la evaluarea anuală nota acordată de comisie este mai mică de 7 se impune încetarea contractului de management, iar dacă aceasta este peste 7 managerul îşi continuă activitatea conform contractului.

În ce priveşte evaluarea la final de mandat, aceasta are loc doar dacă notele obţinute la evaluările anuale sunt peste 8, desfăşurându-se cu cel puţin 90 de zile înainte de expirarea contractului de management. Dacă rezultatul evaluării finale este egal sau mai mare de 9, managerul în funcţie are dreptul să depună un nou proiect de management, iar dacă nota este mai mică de 9 îşi continuă mandatul până la expirarea contractului.

Rămân 3 din 5

În urma evaluărilor, rezultatele obţinute de managerii instituţiilor de cultură sunt următoarele :

Czvikker Katalin: nota 9,05 - aşadar îşi continuă activitatea de manager al Teatrului Szigligeti

Florin Mariş-Hinsu: nota 9,59 - îşi continuă activitatea de manager al Şcolii Populare de Artă Francisc Hubic

Ligia Antonia Mirişan: nota 8,78 - îşi continuă activitatea de manager al Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai

Meleg Vilmos Tibor: nota 5,83 - nu îşi poate continua activitatea de manager al Filarmonicii de Stat. De altfel, comunicatul CJ Bihor precizează că joi a şi fost numit un alt manager interimar la această instituţie, Carmen Rus, care îşi va începe activitatea din 6 mai.

Elvira Rîmbu: nota 7

Vulcu poate reveni

Cu toate că a obţinut la limită notă "de trecere", Elvira Rîmbu nu îşi va mai continua activitatea ca manager al Teatrului Regina Maria, datorită unei sentinţe a Tribunalului Satu Mare. Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Vulcu a contestat nota obţinută la evaluarea anuală din 2018, în urma căreia a fost înlăturat din funcţie, argumentând că aceasta nu a fost făcută de specialişti din domeniu, iar instanţa de judecată a stabilit că actul care a stat la baza concursului organizat ulterior şi câştigat de Elvira Rîmbu nu a fost legal, prin urmare nici mandatul ei nu ar mai fi valid.

De altfel, CJ Bihor precizează că "acum urmează să fie făcută evaluarea anuală a domnului Daniel Vulcu" (între timp pensionat) pentru perioada 2017-2018, iar dacă va obţine o notă peste 8 acesta poate intra în procedura de evaluare finală. În situaţia în care la evaluarea finală va avea o notă egală sau mai mare de 9, Vulcu va avea dreptul să depună un nou proiect de management care ulterior să fie analizat de o comisie, iar dacă nota obţinută va fi mai mică de 9 trebuie organizat un nou concurs". 

Până la finalizarea acestor proceduri administrative, joi a fost numit ca manager interimar al Teatrului Regina Maria actorul Ştefan Borda, care urmează să-şi înceapă activitatea din 6 mai.