Celebrul avocat orădean Emanuil Gojdu a fost omagiat, sâmbătă dimineaţa, la împlinirea a 217 ani de la naşterea sa, în Cetatea Oradea, unde statuia îi stă şi acum tăiată în bucăţi.

Organizatorii evenimentului au adus un tort, pe care l-au împărţit apoi celor circa 30 de participanţi, şi buchete de flori, pe care le-au aşezat lângă fiecare dintre bucăţile statuii lui Emanuil Gojdu.

"Demersul nostru a fost, începând din urmă cu patru ani de zile, acela de a readuce acest simbol în atenţia comunităţii locale şi de a acorda respectul cuvenit lui Emanuil Gojdu. Cred că a trebuit să recurgem la acest tip de manifestare pentru că am epuizat căile de dialog pe care am vrut să le deschidem cu autorităţile locale. De-a lungul timpului am iniţiat discuţii, am depus petiţii, dar au rămas fără răspuns", a spus Flavius Bunoiu, liderul Asociaţiei Cultură în Mişcare.

Acesta a spus că, deşi locul ideal pentru reamplasarea statuii ar fi tot Piaţa Unirii, dată fiind proximitatea de casa părintească a lui Emanuil Gojdu, este de bun augur şi mutarea ei vizavi de colegiul care poartă numele marelui avocat orădean, aşa cum a şi decis Primăria că va face. "Să sperăm că anul viitor nu ne vom mai vedea aici, ci într-o zonă accesibilă orădenilor", a spus Bunoiu.

Prezent la eveniment, Nicolae Sălăjan, vicepreşedintele asociaţiei Vatra Românească, a luat cuvântul spunând că statuia lui Emanuil Gojdu nici n-ar fi trebuit mutată din Piaţa Unirii pe perioada lucrărilor de reabilitare, căci "nu deranja".

Tot el a spus că nici statuia lui Mihai Viteazul nu ar trebui mutată din piaţa centrală a oraşului, iar statuia Regelui Ferdinand ar fi mai potrivită în piaţa care-i poartă numele, şi nu în Piaţa Unirii.

La evenimentul de sâmbătă au participat, între alţii, profesorul de istorie Mihai Drecin, europarlamentarul Emilian Pavel, deputatul Silviu Dehelean, consilierul local PSD Liviu Sabău Popa, precum şi foşti absolvenţi ai Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

Amintim că în urmă cu aproape patru ani, înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, statuia lui Emanuil Gojdu a fost mutată din Piaţa Unirii, dezmembrată şi depozitată în ştrandul Ioşia.

Pe 9 februarie 2018, Asociaţia Cultură în Mişcare a organizat un flash mob la ştrandul Ioşia pentru a atrage atenţia asupra degradării statuii. Culmea, cu o seară înainte statuia fusese mutată în Cetate, fiind ulterior restaurată.

Citeşte şi: Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Emanuil Gojdu, cel mai celebru avocat orădean