După 20 de ani de muncă la zăcămintele de ţiţei din Suplacu de Barcău, unde a pornit ca simplu inginer geolog şi a ajuns directorul sucursalei Petrom, şi după alţi doi ani petrecuţi la Bucureşti ca vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Emil Benţan a ajuns responsabil cu spaţiile verzi, locurile de joacă şi salubritatea Oradiei.

Director adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie, Benţan susţine că, cel puţin de când cunoaşte el situaţia, curăţenia oraşului s-a îmbunătăţit. Şi pentru ca lucrurile să meargă spre mai bine, garantează că activitatea RER Ecologic Service din oraş e controlată zilnic...

Câinii la numărătoare

- Municipalitatea se pregăteşte de recensământul şi microciparea câinilor cu stăpân. Ce veţi face cu orădenii care nu vor dori să lase în case echipele de lucru?

- Începem acţiunea din 15 iulie, iar primele zone în care vom merge sunt Podgoria şi Ioşia. Echipele sunt formate dintr-un medic concensionar al Direcţiei Sanitar-Veterinare, un reprezentant al Primăriei şi un poliţist local. Pentru orădenii care nu vor să ne lase în interiorul propietăţii vom amenaja două corturi, pentru început în Parcul Ghioceilor şi în Podgoria. Noi avem o bază de date în care se regăsesc toţi câinii vaccinaţi din Oradea şi, presupunând că toţi câinii cu stăpân sunt vaccinaţi, vom şti, chiar dacă nu suntem lăsaţi într-o proprietate, dacă cineva are un câine. În această situaţie, vom înştiinţa proprietarul că trebuie să se prezinte la corturi, pentru recenzarea şi microciparea câinelui.

- Care e situaţia actuală la adăpostul Grivei? Au motive iubitorii de câini să fie nemulţumiţi?

- Eu zic că nu. Administraţia Domeniului Public are în grijă adăpostul, noi verificăm activitatea. Până acum n-am găsit probleme.

Veşnica problemă: vandalii

- Spre deosebire de anii trecuţi, vara aceasta se fac mai puţine lucrări pe spaţiile verzi. Ce investiţii vom avea în acest an?

- Ne-am propus două investiţii noi. Una în zona dintre pârâul Peţa, strada Traian Blajovici, drumul militar şi strada Armatei Române, unde s-a făcut o pistă de biciclete şi urmează să plantăm arbori, să gazonăm, să facem alei de legătură şi să amplasăm noi bănci. De asemenea, vom face o trecere peste Peţa pentru biciclişti. A doua zonă unde se vor face investiţii e pe strada Haţegului, unde s-a făcut un teren de baschet, gazonăm terenul, montăm un complex de joacă pentru copii şi 14 bănci.

- Reuşeşte Primăria să recupereze de la vandali contravaloarea pieselor de mobilier stradal distruse?

- Când Poliţia Locală a prins un vandal, ne-am constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului. Sunt 5-6 procese în curs şi deocamdată nu am recuperat paguba de la niciunul. Dar nici nu putem aştepta până când o recuperăm, automat comandăm repararea sau înlocuirea. Chiar recent în parcul Liniştii am dat comanda pentru 19 coşuri. Un singur coş costă 200 de lei.

Salubritate cu "ţinte"

- Colectarea selectivă pare să se deruleze cu poticneli. Cât de fezabilă este introducerea sistemului de taxare pe volum a colectării deşeurilor?

- Legea nu ne permite taxarea la volum. De marţi, însă, la fiecare colectare de deşeuri reciclabile de la asociaţiile de proprietari, muncitorii RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor vor verifica gradul de contaminare cu deşeuri menajere a containerului destinat reciclabilelor. Dacă infestarea este într-un procent mai mic de 20% considerăm colectarea selectivă acceptabilă, iar deşeurile se transportă la staţia de sortare. Dacă e mai mare, pe recipient se va aplica o bulină cu inscripţia "neconform". Containerul va fi ridicat, dar asociaţia va fi înştiinţată că nu colectează corespunzător şi devine pasibilă de amendă. Nu avem altă soluţie.

- Ce şanse are Oradea să îşi atingă obiectivele privind colectarea selectivă? Ce se întâmplă dacă nu le atinge?

- Şi în urmă cu doi ani, şi anul trecut ne-am atins ţinta de reducere cu 15% a cantităţii de deşeuri care au ajuns la depozitul ecologic. Suntem încrezători că o vom atinge şi în 2013. Deocamdată, legislaţia nu ne penalizează decât dacă nu avem implementat sistemul, dar în Oradea există, iar infrastructura necesară este asigurată.

- Câte străzi sunt salubrizate în prezent şi prin ce metode?

- Momentan sunt în jur de 700 de străzi salubrizate, din care 500 mecanizat şi 200 manual. Salubrizarea mecanizată a străzilor nu are niciun impediment. Mai greu este pe trotuarele înguste sau în zonele cu stâlpişori.

- Cum apreciaţi activitatea operatorului de salubritate RER Ecologic Service?

- Faţă de 2009, de la satisfăcător spre bună. Se vede că există preocupare şi din partea operatorului, şi din partea noastră. Sunt şi sincope, dar ce nu se lucrează corespunzător se taie din situaţiile de lucrări pe care le decontăm. Bineînţeles, pe noi nu ne mulţumeşte să tăiem, soluţia e ca problemele să fie remediate, motiv pentru care verificăm prestaţiile RER în fiecare zi.