Printr-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, europarlamentarul Emilian Pavel cere ca elevii de gimnaziu să aibă acces la ore de programare - coding.

Scrisoarea vine în contextul în care Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei a lansat o dezbatere publică privind propunerile de plan-cadru pentru clasele V-VIII.

"Domnule ministru, elevii români, o spunem cu toţii, au nevoie de competenţe şi abilităţi pentru secolul XXI, iar oportunitatea actualizării şi modernizării planurilor-cadru pentru gimnaziu este indiscutabilă. Iată de ce, ca şi parlamentar european şi inginer IT, doresc să contribui la discuţiile organizate cu acest prilej şi să vă rog, în mod deschis, să sprijiniţi public introducerea la clasele de gimnaziu, cu continuitate în anii de liceu, a orelor de programare - coding", a transmis Pavel.

Europarlamentarul a precizat că orele de utilizare de bază a calculatorului sau navigarea pe internet nu sunt potrivite pentru elevii de azi, căci ei cunosc aceste noţiuni. Totodată, Pavel a propus ca aceste ore să se facă prin parteneriate de tip public - privat, "eventual prin desemnarea unor şcoli ca şi centre sau poli zonali unde elevii să poată desfăşura aceste ore în condiţii optime şi unde specialişti din domeniul privat, încurajaţi poate chiar de anumite facilităţi, să predea această materie conform programelor stabilite de Minister".

"Dată fiind evoluţia continuă a domeniului IT şi rapiditatea cu care se produc schimbări sau apar noutăţi, consider că această abordare prezintă numeroase avantaje, unul dintre fiind acela că va permite un contact şi o adaptare permanentă a curriculei la realităţile din piaţa muncii, crescând astfel calitatea actului educaţional oferit elevilor dar şi competitivitatea acestora", a spus politicianul.

Europarlamentarul a mai spus că speră că Ministerul Educaţiei se va asigura că în fiecare judeţ vor exista dezbateri reale pe tema programei şcolare.