Emmanuel Macron a fost investit, duminică, la Palatul Élysée în funcţia de preşedinte al Franţei. El este cel de-al 25-lea şef de stat din Hexagon, dar şi cel mai tânăr conducător al Republicii. În discursul său, Macron a spus că va convinge lumea că "puterea Franţei nu este în declin, ci este pe cale să renască" şi că republica va fi un exemplu de asumare a valorilor democratice.

Conform protocolului, ştafeta i-a fost predată lui Macron, la Palatul Élysée, de fostul preşedinte Francois Hollande. "Lumea are nevoie de ceea ce francezii au predicat mereu. De mai multe decenii, Franţa s-a îndoit de ea însăşi", a declarat noul preşedinte al Republicii franceze. "Mandatul meu le va da francezilor înapoi încrederea în ei", a mai afirmat Macron.

"Franţa este puternică doar dacă este prosperă. (...) Întreaga lume va fi atentă la ceea ce Franţa spune, pentru că, împreună, vom trece de fricile şi anxietăţile noastre. Împreună vom fi un exemplu de popor care ştie să-şi afirme valorile şi principiile - ale democraţiei şi ale Republicii", a continuat Macron.

Emmanuel Macron s-a născut la 21 decembrie 1977, în localitatea Amiens, din nord-estul Franţei. A terminat Filozofia la Universitatea Paris Nanterre şi are un masterat în Afaceri publice de la Institut d'Etudes Politiques de Paris. După absolvirea École nationale d'administration (ENA), în 2004, Macron începe să lucreze în cadrul serviciului de Inspecţie a Finanţelor, după un an primind diploma de inspector.

În 2008, renunţă la serviciul public şi se angajează la instituţia financiară Rothschild & Cie Banque. Macron a intrat în politică în 2012, când a ocupat postul de consilier al preşedintelui Francois Hollande. Ulterior, între 2014 şi 2016, a fost ministru al Economiei.

În 2016, el a demisionat din această funcţie şi a anunţat că va candida la preşedinţia Franţei. Pe 6 aprilie, în acelaşi an, Macron a înfiinţat mişcarea En Marche! alături de care a şi câştigat, pe 7 mai 2017, categoric alegerile din Franţa în faţa lui Marine Le Pen, candidata formaţiunii populiste Frontul Naţional.