Zeci de tineri din ţară se adună la Oradea pentru a participa la conferinţa academică de dezbateri "EMUNovici III", care va avea loc între 19 şi 22 septembrie la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu".

Conferința va imita şedinţele Organizaţiei Naţiunilor Unite, fiind organizată de colegiul orădean și Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea.

Conform unui comunicat de presă transmis de organizatori, evenimentul va aborda teme inspirate din activitatea ONU şi va aduce în acelaşi loc aproape 40 de tineri din oraşe precum Iaşi, Cluj-Napoca, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare, Roman şi, bineînţeles, Oradea.

Cei mai mulţi participanţi sunt liceeni, dar și-au anunțat participarea şi câţiva studenţi.

Conferinţele în stilul Model United Nations (MUN) imită modul în care funcţionează Organizaţia Naţiunilor Unite. Scopul lor este să dezvolte abilităţi precum vorbitul în public şi calităţile de lider, prin dezbateri în limba engleză, folosind procedurile oficiale ale ONU. 

Participanţii sunt încurajaţi să gândească critic şi să cerceteze subiectele, în funcţie de rolul primit: fie că reprezintă o ţară, o instituţie sau un grup de interese, fie că sunt delegaţi ONU sau ai altor organizaţii guvernamentale.

Iniţiatorul şi secretarul general al conferinţei de la Oradea este Vlad Munteanu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. El a fost inspirat de participările sale la conferinţe similare organizate la Iaşi şi Bucureşti și încurajează implicarea şi spiritul de echipă al elevilor orădeni.

(Antonia Dobai)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!