Ministerul Sănătăţii a declarat, joi, epidemie de gripă în România, ca urmare a faptului că Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a raportat că în cea mai recentă săptămână de monitorizare s-a înregistrat o creştere considerabilă a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute faţă de nivelul aşteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă.

"În aceste condiţii, specialiştii epidemiologi au constatat o evoluţie epidemică a gripei", anunţă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, au fost raportate la nivel naţional 7022 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, un număr aproape dublu faţă de cele raportate în săptămâna precedentă (3645) şi faţă de cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (3455 cazuri).

Totodată, notează G4Media.ro, au fost confirmate 8 decese noi cu virus gripal. De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 18 decese confirmate cu virus gripal. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal.

Toate măsurile luate până în prezent de Ministerul Sănătăţii, precum şi recomandarile către populaţie, către unităţile sanitare, de îngrijire sau colectivităţile şcolare rămân aceleaşi.

Mai mult, în această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc, realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicaţie antivirală şi a stocurilor de echipamente de protecţie.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, respectiv gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, precum şi izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie şi se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.

Potrivit Mediafax.ro, în ultimele zile, o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş, care avea şi alte probleme medicale şi nu era vaccinată antigripal a murit. De asemenea, un băieţel de 1 an şi 6 luni din Neamţ, şi el cu condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal, a fost confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09 şi a murit.

În Bihor, în acest sezon au fost confirmate 11 cazuri de gripă. Cel mai recent, o femeie de 52 de ani din Avram Iancu, care suferă de gripă şi boli asociate, a ajuns internată la Terapie Intensivă.