La o zi după ce PSD l-a anunţat ca fiind al patrulea pe lista candidaţilor partidului la europarlamentare, preotul Cristian Terheş este sancţionat pentru implicarea în politică de către Episcopia Greco-Catolică de Oradea, unde a fost hirotonit ca preot.

Clericii "nu vor lua parte activă în partidele politice"

Episcopia a decis ca Terheş să fie "eliberat de exerciţiul funcţiilor sacerdotale", adică nu mai poate sluji ca preot greco-catolic, pe perioada implicării sale în politică.

Este vorba, practic, de o suspendare a lui Terheş, nu de o excludere (caterisire), astfel că, după ce starea de incompatibilitate e înlăturată, el va putea fi reevaluat de Biserică.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a publicat, în după amiaza de marţi, pe portalul oficial, un comunicat referitor la situaţia lui Cristian Terheş sau Chris Terheş, cum se prezintă în ultimii ani.

"În urma liberei alegeri a părintelui Cristian Terheş de a se implica în politică, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, face următoarele precizări: conform Dreptului Canonic al Bisericilor Orientale, clericii "nu vor lua parte activă în partidele politice", drept urmare, Episcopia a decis ca părintele Cristian Terheş să fie eliberat din exerciţiul funcţiilor sacerdotale".

De asemenea, Episcopia "se delimitează de orice afirmaţie cu caracter politic atât a părintelui Cristian, cât şi a oricui altcuiva".

Reprezentanţii bisericii precizează că "opţiunea politică a părintelui nu reprezintă poziţia oficială a Episcopiei noastre, ea fiind rezultatul manifestării libertăţii personale a părintelui".

"Fidelă Evangheliei iubirii lui Cristos pentru toţi oamenii, Biserica Greco-Catolică din România promovează în mod permanent pacea, dialogul şi buna înţelegere între oameni de credinţe şi opinii diferite", se arată la finalul comunicatului.

O decizie normală

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Terheş a declarat că decizia Episcopiei este una normală. "Cum e şi normal, cât timp voi fi in politică, n-am să îmi mai exercit public funcţiile sacerdotale. De unde voi fi, am să continui să-mi slujesc semenii şi ţara aşa cum am făcut-o şi până acum", a explicat Terheş. 

Cristian Terheş a fost hirotonit la Episcopia Greco-Catolică de Oradea, însă este plecat din ţară de foarte mulţi ani. Totuşi, el este în continuare încardinat în această dieceză. Potrivit paginii sale de Facebook, el este preot la misiunea Sfântul Ioan Botezătorul din Orange County (California).

Chris Terheş este liderul Coaliţiei Românilor din Statele Unite ale Americii (Romanian Community Coalition". Originar din Zalău, el este stabilit în SUA de aproape 20 de ani.

De-a lungul timpului, el s-a remarcat prin poziţii extrem de dure la adresa DNA şi chiar a luptei anticorupţie. El a fost un invitat constant al posturilor TV ca Antena 3, unde îşi exprima vehement punctele de vedere, spunând că "nicio ţară nu poate funcţiona numai prin arestări".