Reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe a Oradiei au anunţat marţi că pentru a sprijini elevii, în special pe cei din clasele a VIII-a şi a XII-a, au fost cumpărate pentru aceştia 70 de tablete, "prin grija şi suportul material al celor patru protopopiate, al preoţilor de la parohii şi al Asociaţiei Filantropia" a Episcopiei. 

"În contextul provocat de pandemia actuală, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei vine în întâmpinarea nevoilor educaţionale ale elevilor bihoreni, în special a celor din anii terminali, respectiv clasele a VIII-a şi a XII-a, prin oferirea de tablete şi alte dispozitive electronice, pentru ca aceştia să aibă posibilitatea de a se conecta la lecţiile online, continuându-şi învăţarea şi pregătirea pentru examenele de sfârşit de ciclu de învăţământ, respectiv Evaluarea Naţională şi Bacalaureat", a transmis biroul de presă al Episcopiei.

Preoţii au colaborat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor pentru a identifica beneficiarii dispozitivelor. Au fost aleşi elevi care nu au acces deloc la lecţiile online. 

Dispozitivele electronice sunt în valoare totală de 31.090 lei. Ele au fost oferite unui număr de 48 de elevi de clasa a VIII-a, 5 de clasa a XII-a şi 17 de alte clase.

Pe de altă parte, preoţii şi credincioşii ortodocşi din Bihor au strâns bani pentru a contribui la efortul Fundaţiei Comunitare Oradea de a achiziţiona ventilatoare mecanice necesare bolnavilor de Covid-19, în stare critică. Astfel, Episcopia a donat în acest scop 70.100 lei. 

Amintim că, după ce lecţiile online au devenit obligatorii, Primăria Oradea a achiziţionat aproape 400 de tablete pentru toţi elevii din municipiu care nu aveau acces online. De asemenea, Consiliul Judeţean a cumpărat circa 180 de tablete pentru elevii din unităţile de învăţământ special subordonate instituţiei.