Episcopia Romano-Catolică de Oradea îşi anunţă credincioşii că nu vor putea participa la slujbele de Florii şi Paşte, însă îi invită să ia parte la acestea prin intermediul transmisiunilor în mediul online.
Pentru toate slujbele din perioada următoare, în lăcaşurile de cult vor putea intra numai preotul, cantorul şi sacristanul.
Reprezentanţii Episcopiei transmit că slujba din Duminica Floriilor va începe la ora 11, în Joia Mare de la ora 18, Vinerea de la ora 15 va avea loc Calea Sfintei Cruci, iar seara de la ora 18 va avea loc slujba. Apoi rugăciunile din Noaptea Învierii vor începe la ora 20, iar în Duminica Sfintelor Paşti şi în ziua de luni slujbele vor începe de la ora 11.
În Joia Mare, 9 aprilie, nu se va mai organiza ritualul spălării picioarelor, iar Sfinţirea uleiurilor se va oficia de episcop în catedrală, în lipsa preoţilor şi a poporului.
În Vinerea Mare când se citesc cele zece rugăciuni se va mai citi o rugăciune pentru încetarea pandemiei de coronavirus.
Cu toate că bihorenii romano-catolici nu vor mai putea merge la biserică pentru a sărbători Învierea Domnului, la sfârşitul vigiliei pascale preotul va da binecuvântarea sacramentală tuturor celor care celebrează în case marea sărbătoare.
"Urmărirea transmisiilor directe ale sfintelor celebrări trebuie să fie făcută într-un spirit de reculegere şi cu atenţie deosebită la cele urmărite. Este de dorit, ca participarea evlavioasă la celebrări transmise prin media, să se reflecte în comportamentul şi atitudinea tuturor în timpul acestor transmisiuni. Trebuie să ne comportăm, ca şi cum am fi la biserică! Acolo, unde familia întreagă urmăreşte liturghia transmisă prin media TV sau radio, să o facă în faţa Sfintei Cruci, dând răspunsurile cerute, rostind rugăciunile şi participând la cântece", se arată în comunicat.
Pentru a fi alături de credincioşii, reprezentanţii Episcopiei au publicat pe site-ul instituţiei varad.org şi un "îndrumar" ce cuprinde informaţii despre sărbătoare, rugăciuni, lecturi biblice, dar şi câteva sfaturi.