Peste 60 de episcopi catolici orientali din Europa se întâlnesc, între 16 și 19 septembrie, la Oradea, la întâlnirea anuală ce acum are tema „Relația dintre episcop și preoți – fraternitate și umanitate”.

Întâlnirea este găzduită de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub egida Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE), și este a doua de acest an care se organizează la Oradea, după un eveniment similar care a avut loc în 2011.

Episcopii vor celebra zilnic Sfânta Liturghie în rit bizantin, de la ora 8, în următoarele locații:

- 17 septembrie - Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea, prezidată de Emineța Sa Card. Gugerotti – celebrant principal (Protos): Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, animată de Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea (dirijor: prof. Nicoleta Țâmpu);

- 18 septembrie - Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului”, prezidată de Emineța Sa Cardinal Claudio Gugerotti – celebrant principal (Protos): Preasfericirea Sa Svjatoslav Ševčuk, Arhiepiscop Major de Kiev, animată de Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan);

- 19 septembrie - Parohia Greco-Catolică „Schimbarea la Față” (Velența), prezidată de Excelenţa Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova – celebrant principal (Protos): Înaltpreasfinția Sa Péter Fülöp Kocsis, Arhiepiscop și Mitropolit de Hajdúdorog, animată de Corul „Bunavestire-Francisc Hubic” al Eparhiei de Oradea (dirijor: lector univ. dr. Radu Mureșan).

Tot pe 18 septembrie, dar de la ora 18, în Bazilica Romano-Catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria” din Oradea, se va celebra Paraclisul Maicii Domnului, în cadrul căruia va fi rostită Rugăciunea Domnească Tatăl nostru în diverse limbi, iar rugăciunea de încheiere va fi condusă de Preasfinția Sa László Böcskei, episcop a Diecezei Romano-Catolice de Oradea, în limba maghiară. Va cânta Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan). La final, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, va da binecuvântarea apostolică din partea Sf. Părinte Papa Francisc, în limba latină.

„Publicul doritor este invitat să participe la sfintele slujbe!”, a transmis Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

Agenda întâlnirii mai include o serie de conferințe și sesiuni de lucru, iar pe 17 septembrie, de la ora 18.30, în onoarea episcopilor va avea loc, la Teatrul Regina Maria, concertul vocal-simfonic „Kyrie Eleison”. Sub bagheta dirijorului Gianpaolo Mazzoli, vor interpreta Egyed Apollónia – sopran, Daniel Magdal – tenor, Florin Estefan – bariton, alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!