Preasfinţitul Virgil Bercea a lăsat, pentru câteva ore, haina de episcop şi, îmbrăcat în hanorac şi cu bască-n cap, i-a însoţit pe preoţii şi elevii Liceului Don Orione în vizită la familiile de la groapa de gunoi a Oradiei.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, "urmând îndemnul Mântuitorului nostru Isus Cristos, de a da de mâncare celor flămânzi şi de a-i îmbrăca pe cei goi", vizita a avut loc în cursul zilei de vineri, protagonişti fiind elevi de clasa a VII-a a liceului, însoţiţi de părintele Mihai Fechetă, de Neculai Marius Tiba şi de episcopul Virgil Bercea.

Darurile au fost strânse de şcolari, cu ajutorul părinţilor, dar a fost şi gestul nobil al altor binefăcători care au vrut să le facă sărbătorile mai bune sărmanilor.

"În pragul Sărbătorii Naşterii Domnului, aceşti elevi au dus nevoiaşilor alimente şi îmbrăcăminte, ca şi aceşti oameni să aibă o bucată de pâine pe masă şi să nu se simtă înlăturaţi de către societate. (...) Înaintea apropiatului An al Milostivirii, elevii acestui liceu le-au arătat oamenilor că Biserica este cu adevărat o familie, aproape de cei aflaţi în suferinţă", arată comunicatul.

Documentul mai menţionează şi că elevii de la "Don Orione" vizitează des groapa de gunoi a oraşului "dând de mâncare celor flămânzi" şi îndeamnă bihorenii să facă acelaşi gest pentru semenii lor.

Comunicatul se încheie cu un citat din patronului spiritual al liceului, Sfântul Luigi Orione: "...Vreau să mă fac hrană spirituală pentru fraţii mei care sunt înfometaţi şi însetaţi de Adevăr şi de Dumnezeu; vreau să îmbrac cu Dumnezeu pe cei dezbrăcaţi, să dau lumina Domnului celor orbi; să deschid inimile la nenumărate mizerii umane şi să mă fac slujitor slujitorilor, dăruind viaţa mea celor nevoiaşi şi părăsiţi; vreau să devin nebunul lui Cristos şi să trăiesc şi să mor din nebunia carităţii pentru fraţii mei! …".

Aflaţi povestea familiilor de la groapa de gunoi, în articolul Ultimii oameni: Cum trăiesc 15 familii la fosta groapă de gunoi a oraşului (FOTO)