Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie Georgiu, a murit joi, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, el fiind internat într-o secţie ATI din Deva. Acesta avea plămânii afectaţi în proporţie de 85%.

Înaltul prelat în vârstă de 52 de ani a decedat în timp ce medicii se pregăteau să-l îmbarce într-un elicopter, care să-l transporte la spitalul judeţean din Târgu Mureş.

"A intrat în stop cardio-respirator. S-au efectuat procedurile de resuscitare timp de 45 de minute. Din păcate, bolnavul nu a mai putut fi salvat. Pacientul a avut o afectare pulmonară foarte mare. După ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plămânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%", a declarat, pentru agenţia de presă Agerpres, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, dr. Emil Stoica Mariş.

Potrivit site-ului de ştiri Digi24.ro, episcopul a fost internat în 8 octombrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, iar starea lui s-a agravat după numai o zi, fiind transferat pe o secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă. Pe atunci plămânii săi erau afectaţi de virus în procent de aproape 70%.

Iniţial, mai multe portaluri de ştiri au scris că părintele Gurie nu era vaccinat în momentul în care ajunsese la spitalul din Deva. Reprezentanţii unităţii medicale nu au oferit oficial un punct de vedere cu privire la acest aspect, dar unii reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române au susţinut că era vaccinat cu serul Johnson, lucru confirmat de o adeverinţă de vaccinare cu numele său, apărută în spațiul virtual. 

"Preasfinţitul era vaccinat. Din nefericire s-a infectat şi a ajuns la spital intr-o stare mai avansată a acestei perfide boli. Dumnezeu să odihnească sufletul bun şi nobil al acestui vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos", a susţinut Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, notează Adevarul.ro. 

PS Gurie ar fi împlinit la finalul acestui an vârsta de 53 de ani. El s-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa din comuna Chiuieşti, judeţul Cluj, potrivit Basilica.ro. A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova, Italia, cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova. A revenit apoi în România şi a fost secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu.

În iulie 2001 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu. În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, acesta a fost ales episcop titular al acesteia şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie în acelaşi an.