Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a fost confirmat duminică seara cu virusul Sars-Cov-2 în urma unui test PCR. Episcopul spune că se simte bine, nu are simptome, dar a fost internat timp de 24 de ore, conform procedurii. 

"Am fost confirmat aseară. Nu am niciun simptom. M-am testat pentru că ieri la amiază, când am mâncat, i-am spus măicuţei care mă ajută că am o senzaţie mai ciudată, cred că a fost prea cald în cameră", a declarat Preasfinţitul pentru BIHOREANUL.

Reprezentanţii Episcopiei au făcut demersuri pentru ca PS Virgil Bercea să fie testat în urma acestui episod, iar analizele au confirmat că este infectat cu Covid-19.

Episcopul greco-catolic nu-şi explică cum ar fi putut lua virusul, căci, în ciuda faptului că a participat la slujbe şi la unele ceremonii, a purtat mască şi a respectat regulile. "Nu-mi dau seama (n.r. unde s-a infectat). Am fost la slujbe, şi ieri am fost, dar tot timpul cu mască. Dar deja este transmitere comunitară...", a spus PS Bercea. 

Acesta a mai declarat că, aşa cum spune procedura, a fost deja internat pentru 24 de ore, aflându-se luni în spital, pentru evaluare medicală. Cum, însă, nu are simptome, episcopul intenţionează să se externeze şi să rămână în izolare la domiciliu. 

Pe 12 octombrie, preasfinţitul Bercea a participat la şedinţa festivă a Consiliului Local şi la manifestările din Parcul 1 Decembrie prilejuite de sărbătorirea Zilei Oraşului, însă a purtat mască la aceste ceremonii. 

Duminică dimineaţa, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a publicat pe pagina de Facebook un fragment dintr-o scrisoare pe care PS Virgil Bercea le-a trimis-o preoţilor şi credincioşilor vizavi de pandemia Covid-19: "În aceste timpuri este esenţial să ne aducem aminte să fim fraţi şi să avem grijă unul de celălalt. În locul ispitei, suspiciunii generalizate şi tentaţiei de a spune "scapă cine poate", trebuie să adoptăm comportamentul bunului samaritean care nu a ezitat nici o clipă spunând: "Îngrijeşte-te de el" (Lc 10, 35). Cu toţii suntem sau putem "cădea între tâlhari" – virusul fiind tâlharul perfid – însă, putem deveni "bunul şi milostivul samaritean". Suntem împreună "în aceeaşi barcă", după cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc: medici şi preoţi, credincioşi şi necredincioşi, sănătoşi sau bolnavi, toţi trecem prin aceste momente dificile ale umanităţii. Suntem expuşi acestui virus şi ar trebui să rămânem în prima linie unii pentru ceilalţi".

În urmă cu doi ani, după episodul incendiului devastator de la Palatul episcopal, PS Virgil Bercea a fost internat în urma unei pneumonii severe care s-a lăsat cu complicaţii, fiind tratat iniţial în Oradea şi apoi în Italia. Absenţa sa îndelungată de la slujbe a stârnit îngrijorare în rândul enoriaşilor. Din fericire, episcopul şi-a revenit şi şi-a reluat activitatea.