Troiţa din curtea Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din strada Şelimbărului, ridicată de firma Repcon prin directorul general Mircea Nistreanu, a fost sfinţită duminică de Prea Sfinţitul Sofronie Drincec, episcopul Oradiei şi Bihorului, însoţit de un sobor de 14 preoţi. La eveniment au luat parte peste 700 de credincioşi din cartierul Rogerius, dar şi politicieni precum senatorul Cornel Popa, deputatul Lucia Varga sau fostul primar Mihai Groza.

Sfinţirea de troiţei a avut loc cu ocazia hramului bisericii, Sfinţii Trei Ierarhi Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur şi s-a ţinut cu o zi mai devreme pentru ca Prea Sfinţitul să poată participa luni la festivităţile de la Facultatea de Teologie şi Seminarul Teologic care are acealaşi hram. "Acesta este primul hram sărbătorit în biserica nouă. Până în luna septembrie slujbele s-au oficiat la demisol, aşa că am aşteptat cu nerăbdare să venim să slujim aici", a spus episcopul Sofronie.

Biserica luminii

Construită cu ajutorul financiar al firmei Repcon prin contribuţia directorului Mircea Nistreanu, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi se numără printre cele 64 de lăcaşuri de cult aflate în construcţie pe teritoriul Eposcopiei Ortodoxe a Oradiei. Biserica formată dintr-un demisol şi o construcţie cu două balcoane este una dintre cele mai luminoase din oraş şi este dotată cu încălzire prin pardoseală, geamuri termopan şi finisaje elegante.

Pentru ca interiorul bisericii să fie finalizat mai este nevoie doar de picturi şi iconostas. "Meritul ridicării acestei biserici, ca şi a troiţei din curte, îi aparţine domnului Nistreanu. Dacă nu ar fi fost domnia sa să ne ajute nu am fi ajuns la liman. Iată că cu ajutorul său şi a donatorilor, dintre care mulţi au dorit să rămână necunoscuţi, biserica aceasta va rămâne peste vremuri. Vor veni generaţii care aici se vor boteza, apoi se vor căsători, apoi se vor înmormânta şi alte multe generaţii aici se vor ruga după ce noi de mult vom fi fost plecaţi", a spus preotul paroh, Ioan Bala.

"Dumnezeu să apere lucrările pe care le-am făcut!"

Prezent la eveniment, ctitorul lăcaşului de cult, Mircea Nistreanu a promis că va sprijini în continuare eforturile credincioşilor din cartierul Rogerius să îşi finalizeze construirea bisericii, aşa cum a făcut şi până acum ajutând la ridicarea lăcaşului de cult şi a troiţei.

"Am făcut-o pentru credincioşi, pentru noi şi pentru ca Dumnezeu să apere lucrările pe care le-am făcut pentru oamenii din judeţul ăsta", a spus Nistreanu. Directorul general al Repcon a mai spus că la demisolul clădirii va amenaja spaţii cu destinaţie de farmacie şi loc de distribuţie a hranei, ambele destinate săracilor din cartier.

Construcţia Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi a început în anul 2002, de Rusalii, iar sfinţirea demisolului s-a oficiat pe 34 aprilie 2005, când s-a şi ţinut prima slujbă în noua biserică. La această dată a luat sfârşit perioada de cinci ani şi jumătate în care părintele Ioan Bala a ţinut slujbe pentru credincioşii din Rogerius în una dintre sălile de clasă a Şcolii Generale 16 din apropiere.