Episcopul ortodox Sofronie Drincec şi-a dat marţi, 18 ianuarie, la Sibiu, doctoratul în Teologie, dobândind astfel, pe lângă diploma de medic, şi pe cea de doctor.

Preasfinţitul şi-a susţinut teza sub îndrumarea arhidiaconului Constantin Voicu, pe tema Sinodului al IV-lea Ecumenic. Care lucrare sută-n sută aduce informaţii noi, mult peste nivelul atins pe acelaşi subiect de către teologi renumiţi, precum Dumitru Stăniloaie sau americanul John Meyendorff.

Nu se poate ca Sofronie să nu fi avansat abordări noi, mai ales că nu a lipsit din Episcopie pentru a-şi pierde vremea cu documentarea în biblioteci din ţară sau din străinătate.

Una peste alta, lucrarea a fost apreciată pozitiv de comisia de examinare formată exclusiv din oameni ai profesorului Voicu, şi chiar cu aplauze ale publicului prezent la susţinerea lucrării.

Nu de alta, dar pentru asigurarea atmosferei, Sofronie s-a dus la Sibiu însoţit de o gardă personală compusă din toţi consilierii din Episcopie şi de toţi protopopiii din Eparhie. Preventiv...