Aleşii orădenilor au aprobat, vineri, în şedinţă extraordinară, indicatorii tehnico-economici ai noului proiect de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru, după ce prima variantă, de mozaicare a pardoselii din pasaj, a eşuat.

În varianta aprobată de Consiliul Local, cu abţinerea consilierilor PSD, mozaicul a fost înlocuit cu marmură Rosso Verona şi granit în două nuanţe de gri. "Am cerut o situaţie a lucrărilor din pasaj şi a cheltuielilor făcute cu acestea. Nu ni s-a prezentat nici până astăzi, din acest motiv grupul PSD se va abţine de la vot", a justificat poziţia grupului PSD, consilierul local Adelina Coste.

Într-o conferinţă de presă susţinută înainte de şedinţă, viceprimarul Mircea Mălan a făcut o prezentare cronologică a proiectului de reabilitare a pasajului şi etapelor deja realizate. Astfel, Mălan a amintit că proiectul iniţial, în valoare de 560.000 euro, prevedea realizarea infrastructurii din pasaj, a unui canal tehnic, a unei plăci suprabetonate şi a unui pavaj mozaicat.

În timp ce lucrările de infrastructură sunt realizate, mozaicarea făcută de Marconst în 2013 a fost refuzată de Primărie, pentru că execuţia a fost necorespunzătoare, iar mozaicul este fisurat. Anul acesta, cu mare întârziere, contractul a şi fost reziliat. "Din nefericire pentru proiect (a fost reziliat - n.r.), dar din fericire pentru interesele oraşului", a declarat Mălan.

Între timp, municipalitatea a început şi lucrările la restaurarea pereţilor pasajului, care au scos la iveală picturile originale din pasajul central. "Picturile respective reprezintă o explozie de culoare, care împreună cu culorile care erau propuse pentru pavaj nu mai corespundeau sub nicio formă", a declarat viceprimarul, arătând că proiectul iniţial de mozaicare a fost făcut prin raportare la culoarea galben-portocaliu care exista în pasaj.

"E bine că s-a întâmplat aşa, pentru că ne-a oferit posibilitatea să venim acum cu un proiect care este în concordanţă cu ce va fi în pasaj după ce întreaga pictură va fi reabilitată", a mai spus viceprimarul.

Noua variantă de proiect prevede că pasajul va avea pe jos o combinaţie între marmură Rosso Verona, care se găseşte pe soclu în interiorul pasajului şi în treptele din Primărie, şi două granituri de nunaţe gri. "Practic, proiectul este o reflectare a cupolei în pardosea", a mai spus Mălan.

Un alt bonus prezentat de edil este că noua variantă de proiect, care va fi suportată din bugetul local, costă mai puţin decât ar fi fost contribuţia Oradiei în varianta iniţială de proiect. Mai precis, în forma respectivă, Oradea ar fi plătit 300.000 euro, în timp ce noua formă de proiect va costa 256.000 euro.

În aceeaşi conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan a declarat că proiectul are deja avizul Comisiei pentru Monumente Istorice şi a fost transmis finanţatorului. "Dacă totul este în regulă, urmează să se realizeze licitaţia pentru execuţie în această iarnă, urmând ca la primăvară, în paralel cu coborârea schelelor de pe porţiunile finalizate, să se intre la lucrarea pe pavaj şi să terminăm până la finalul lunii iunie", a declarat Bolojan.