Fondul britanic Argo Real Estate Opportunities Fund cere insolvenţa Omilos Oradea, subsidiara din România care deţine parcul comercial ERA Shopping Park Oradea, decizia fiind luată în urma unui litigiu cu firma Construcţii Bihor, patronată de preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, pentru o datorie de 3,2 milioane de euro.

"Decizia vine pe fondul unei dispute legale care vizează o sumă de 3,2 milioane de euro, pretinsă de firma Construcţii Bihor SA, în urma unui contract de construcţie pentru ERA Shopping Park Oradea. Potrivit legii româneşti privind insolvenţa, compania va intra în administrare judiciară, măsură care ne va permite o restructurare şi un anumit grad de protecţie împotriva creditorilor", arată un comunicat al fondului de investiţii, citat de presa centrală.

Conform documentului, "ca urmare a atitudinii agresive a constructorului, atât Omilos Oradea, cât şi băncile finanţatoare sunt de acord că administrarea judiciară este în interesul tuturor părţilor implicate în proiect".

"Omilos Oradea va încerca împreună cu finanţatorii să îşi restructureze datoria pentru ca operaţiunile companiei să nu fie întrerupte. Totuşi, AREOF intenţionează să îşi reducă la zero valoarea acestui activ în balanţa contabilă. Este puţin probabilă o potenţială lichidare a activelor Omilos Oradea în caz că planul de reorganizare nu este acceptat", mai arată documentul, citat de Capital.

Omilos Oradea are un credit de 62,3 milioane de euro de la un consorţiu de bănci format din EFG, Bank of Greece, Bank of Cyprus şi Banca Românească.

Potrivit gandul.info, Omilos şi firma lui Ghilea au un litigiu mai vechi, iniţiat de compania de construcţii, care a început şi procedura de executare silită împotriva bunurilor mobile şi imobile ale Omilos pentru recuperarea creanţei, provenită din neplata unei bune părţi din lucrările de edificare a complexului comercial.

ERA Shopping Park Oradea are o suprafaţă de 65.700 metri pătraţi. Prima fază a fost deschisă în martie 2009 cu retailerii Carrefour, Altex şi Bricostore, iar cea de-a doua fază, care cuprinde un mall cu o suprafaţă de 12.000 mp, a fost finalizată în primăvara anului trecut, iar în mai 2012 a fost deschis şi un magazin Mobexpert, cu o suprafaţă de 8.000 mp.

Argo deţine patru centre comerciale în România, o suprafaţă închiriabilă de 271.000 mp, fiind unul dintre cei mai mari proprietari de centre comerciale din ţară. Cele patru unităţi au generat în anul financiar 2011-2012, încheiat în septembrie, venituri de 22,3 milioane de euro, în creştere cu 64%, de la 13,6 milioane de euro în anul anterior.