O adevărată baie de sânge a fost evitată într-un tren de mare viteză în care călătoreau 554 de oameni între Amsterdam şi Paris, scrie gandul.info. Doi militari americani, aflaţi în vacanţă, au reuşit să imobilizeze un bărbat înarmat care a deschis focul în tren.

Potrivit aceleiaşi surse, soldaţii Spencer Stone si Alek Skarlatos erau călători în tren şi au fost alertaţi în momentul când au auzit zgomotul specific al încărcării armei venind dinspre toaletă. "Am auzit un foc şi zgomot de sticlă spartă. Am văzut un bărbat care intra în vagon cu un Kalaşnikov", a relatat Skarlatos.

"Prietenul meu Alek a spus "pe el!", iar Spencer a sărit imediat", a povestit Anthony Sadler, un prieten al americanilor care s-a aflat cu ei în tren şi a ajutat la imobilizarea atacatorului.

Cei doi soldaţi au sărit pe atacator, l-au imobilizat, chiar dacă acesta se zbătea şi l-a atacat cu cuţitul pe unul dintre ei rănindu-l pe faţă. Unul dintre americani l-a lovit cu patul armei în cap pe bărbat. Soldaţii au reuşit să-l neutralizeze pe atacator, cu ajutorul prietenului cu care călătoreau şi al unui britanic, pasager şi el în tren.

Gestul lor a fost salutat ca un "act de bravură" de ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve. Atacatorul a fost arestat în Gara Arras (nordul Franţei).

În incident au fost rănite trei persoane, între care şi unul dintre soldaţii americani, dar şi actorul francez Jean-Hugues Anglade, acesta din urmă în timp ce încerca să spargă un geam pentru a trage semnalul de alarmă. O altă persoană a fost atinsă de de un glonţ. 

Bărbatul care plănuise atacul se presupune că este origine marocană şi era rezident în Spania, fiind în trecut în vizorul serviciilor secrete. El se urcase în tren la Bruxelles. Avea asupra lui un Kalaşnikov, un pistol automat, nouă încărcătoare şi un cuţit. Potrivit unei surse poliţieneşti, citate de CNN, atacatorul era suspect că este susţinător ISIS.

Premierul Belgiei, Charles Michel, a calificat drept "atac terorist" ceea ce s-a întâmplat în trenul de mare viteză care asigura legătura Amsterdam-Paris. Preşedintele SUA, Barack Obama, a salutat actul "eroic" al celor doi militari americani şi şi-a exprimat profunda gratitudine pentru curajul lor, mai notează gandul.info.