De săptămâna trecută, Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare e mai sărac cu un veteran. După 20 de ani petrecuţi în slujba SMURD Bihor, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori, subofiţerul cu cea mai mare experienţă în descarcerare şi salvarea de urgenţă din România, a ieşit în rezervă, la pensie.

Cât zbucium a adunat bărbatul în suflet în cele două decenii în care s-a aflat în prima linie, numai el ştie. Cert e că, la 56 de ani, regretă doar că legea nu-l mai lasă să continue.

Muncitor, pompier, salvator

În 1994, Liviu Gyori lucra ca muncitor la Întreprinderea Mecanica Oradea şi, în paralel, făcea taximetrie. Într-o zi s-a întâlnit pe stradă cu un coleg care tocmai dăduse examen de angajare ca pompier. "Mi-a plăcut uniforma, pur şi simplu. Colegul mi-a spus să încerc şi eu, că mai sunt locuri", povesteşte Liviu. Deşi avea 35 de ani şi doi copii, n-a stat pe gânduri. A luat examenul şi a fost angajat. Ca proaspăt subofiţer câştiga mai puţin decât ca taximetrist şi muncitor, dar a prins drag de noua meserie...

În scurt timp, a fost încadrat la SMURD, aflat atunci la început de drum. Aşa a ajuns să fie printre primii români care învăţau ce înseamnă descarcerarea şi salvarea de urgenţă. "Atunci s-a scris primul manual de descarcerare şi se făceau primele cursuri...".

Clipe grele

Liviu îşi aminteşte cât de grei au fost primii ani de SMURD: tehnica era rudimentară, iar intervenţiile greoaie. "Aveam staţie doar la Oradea şi de aici plecam spre orice accident în judeţ. Minutele erau foarte lungi".

Se ţine tare, dar recunoaşte că întâlnirea cu dezastrul n-a fost niciodată uşoară. "În primă fază ai impresia că nu te marchează. Apoi nu vrei ca cineva să creadă că eşti slab. Şi nu ai timp să stai pe gânduri, eşti trimis acolo să salvezi", spune subofiţerul. Cu toate astea, fiecare accident l-a împovărat: "Ies din oraş, văd o cruce pe marginea drumului şi să îmi amintesc cine era, dacă l-am scos pe bucăţi, dacă i-am călcat pe creier...".

Un accident pe care nu şi-l poate şterge din memorie s-a petrecut în septembrie 2002 pe drumul ce coboară din Stâna de Vale. Un microbuz căzuse într-o prăpastie, iar opt oameni, inclusiv copii, au murit. "Nu ştiam la ce să ne aşteptăm. Am coborât pe sfoară, am văzut un smoc de păr, am dat pământul cu mâna la o parte şi am găsit un copil mort".

Instructor de top

Liviu a fost şi instructor la Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă din cadrul ISU Crişana. De la el au învăţat cum să salveze vieţi 936 de paramedici din 16 judeţe. Ca să le explice descarcerarea, Gyori i-a pus pe fiecare în pielea victimelor: "I-am băgat în maşini de exerciţiu, să vadă cum se simte victima şi cum trebuie să lucreze cu ea".

Este mândru de fiecare dintre discipoli, mai ales că mulţi devin în fiecare an campioni la concursurile de profil. Cel mai mândru e însă de băiatul său, Olimpiu, pe care l-a îndemnat să-i calce pe urme şi lucrează tot la ISU. "Pe undeva îmi şi pare rău. Meseria asta o să-l distrugă", spune bărbatul, cu înţelepciunea celui trecut prin viaţă.

Cum la jumătatea lunii octombrie va împlini 56 de ani şi va atinge limita de vârstă, a trebuit, constrâns de lege, să iasă la pensie. Dacă ar fi fost să aleagă, însă, ar fi rămas în continuare în prima linie.

Recunoştinţă şi respect

Pe 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România, Liviu a fost sărbătorit de colegi într-o şedinţă solemnă. Inspectorul general al ISU Crişana, generalul Ioan Baş, i-a mulţumit pentru devotament, iar medicul Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor, l-a lăudat: "A contribuit cu fiecare secundă a vieţii sale la evoluţia acestui serviciu. SMURD Bihor categoric poartă amprenta lui şi el, categoric, a reuşit să transmită o parte din caracterul său puternic acestui serviciu".

Secretarul de Stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, i-a transmis la rândul său un mesaj "celui mai experimentat paramedic din sistemul de urgenţă", caracterizându-l ca pe unul din pilonii pe care s-a sprijinit acest sistem.

Alături de distincţiile adunate de-a lungul celor 20 de ani de "SMURD-ist", aprecierile l-au umplut de bucurie, dar Liviu a precizat, cu modestie, că nu le merită doar el, ci împreună cu toţi colegii cu care a lucrat. "Nimic n-aş fi reuşit de unul singur", spune, împăcat că sistemul mai are numeroşi oameni ca el, care dau totul în fiecare misiune. Spre şansa bihorenilor, şi nu numai...