Doctorul Cătălin Denciu, cel care a încercat să salveze pacienţii din incendiul izbucnit la secția ATI Covid-19 a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, se află în stare gravă, dar stabilă, medicii din Belgia, unde acesta a fost transferat, declarându-se într-o primă etapă optimiști în ceea ce privește starea lui de sănătate.

Arsuri pe aproape tot corpul

Alephnews.ro scrie, luni seară, citând reprezentanți ai Ministerului Sănătății, că medicul, transferat la Spitalul Regina Astrid din Bruxelles, este în continuare în stare gravă şi urmează să i se facă o examinare pentru a se cunoaşte profunzimea arsurilor.

„În cursul zilei de 17 noiembrie a.c. va fi efectuată o examinare specifică (scaner) pentru a se cunoaşte cu exactitate profunzimea arsurilor”, arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat transmis luni seara.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, medicul nu are arsuri pe căile aeriene, zona cea mai afectată fiind un antebraţ. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătăru, a declarat în prima parte a zilei de luni că starea de sănătate a medicului Cătălin Denciu este stabilă, precizând că în urma evaluării făcute duminică la Spitalul Floreasca, acesta are arsuri pe 70-75% din suprafaţa corpului. "A ajuns ieri (n.r. în Belgia) în jurul orei 12. S-a efectuat o procedură de dializă, s-a efectuat echilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Sunt critice cele trei zile. Este o procedură de protocol în arsuri. Aşteptăm evaluări în fiecare zi, ţinem legătura", a spus ministrul, potrivit Digi24.ro.

De asemenea, HotNews mai scrie că specialiştii de la Spitalul Militar "Reine Astrid" din Bruxelles, unde acesta este internat, sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia stării de sănătate a bărbatului.

Medicul Cătălin Denciu în vârstă de 42 de ani, specializat în Terapie Intensivă, era de gardă sâmbătă seară, când un incendiu a izbucnit în secţia ATI Covid a Spitalului Piatra Neamţ. Medicul a încercat să scoată pacienţi din mijlocul flăcărilor, iar combinezonul său ar fi fost cuprins de foc. 

A vorbit cu soţia

Soţia medicului, cadru medical şi ea, a povestit într-o intervenţie la Digi24 că a vorbit cu soţul ei şi că acesta era îngrozit de cele întâmplate. "După tragedie am reuşit să vorbesc un pic cu el, printre investigaţiile care i se făceau. Şi era încrezător că va fi bine. Nu am discutat despre ce s-a întâmplat. Atât, el spunea: eu sunt bine, ceilalţi ardeau. Era siderat de ceea ce se întâmplase şi ce văzuse acolo. Nu pot să spun că era calm, era într-o stare de agitaţie, de oroare de ceea ce văzuse", a povestit Alina Denciu.

De altfel, ea a dezvăluit şi că bărbatul a lucrat o perioadă la Spitalul Saint-Luc din Bruxelles, dar a revenit în România după ea a decis că vrea să rămână în ţară, să îngrijească românii.

A avut Covid

Pe de altă parte, presa centrală mai notează că medicul Cătălin Denciu a făcut tot ce îi stă în putinţă pentru a salva vieţi şi înainte de incendiu nu doar din postura de medic. La începutul pandemiei de coronavirus acesta s-a infectat cu Covid-19, iar după ce s-a vindecat a donat plasmă de două ori, prima dată în luna iunie, iar a doua, în septembrie.

Hotnews.ro redă mărturiile unor pacienți ai acestuia care au scris, pe Facebook, că Denciu face parte din categoria medicilor care nu iau şpagă. "Mi-a fost anestezist la o operaţie. După, deşi fusesem avertizat, m-am dus la el cu o carte a mea. A luat-o zâmbind, dar mi-a spus: Sper că nu aţi pus ceva în ea. Eu am dat din umeri. El a foiletat cartea, a scos din ea bancnotele şi mi le-a dat înapoi. Eroii sunt oameni simpli şi normali", a scris pe Facebook Geo Moroşanu, un fost judecător la Bicaz şi Piatra Neamţ.

În incendiul de pe Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul din Piatră Neamţ, unde erau interaţi numai pacienţi cu Covid-19, a fost rănit şi chirugul care l-a ajutat pe Cătălin Denciu să iasă din secţia ATI. Are arsuri la nivelul mâinilor. Însă nici el, nici alte două asistente, rănite şi ele, nu au avut nevoie de internare. În acea noapte 10 pacienți ai secției de ATI Covid au murit în flăcări, iar alți 7, care au supraviețuit, au fost transferați de la Spitalul din Piatra Neamț la Iași.