Eșec al coaliției PNL-PSD în București. Liderii Coaliției au decis în noaptea de luni spre marți, după 14 ore de negocieri, că renunță la candidatura comună a lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria generală a Capitalei și vor merge cu candidaturi separate, Gabriela Firea - PSD și Sebastian Burduja - PNL. Mutarea are loc după ce presa a demonstrat incompatibilitatea lui Cîrstoiu, dezvăluind că, în calitate de medic ortoped la stat, trimitea pacienți la clinica privată a familiei sale și îi taxa inclusiv pentru scoaterea de fire.

Potrivit HotNews.ro, site care a și făcut dezvăluirile legate de Cîrstoiu, conferința a avut loc cu ușile închise, iar dezbaterile au fost aprinse.

Discuțiile dintre social-democrați și liberali în ședința Coaliției au început luni încă de la ora 10, pentru a lua o decizie în privința candidatului pentru Primăria Capitalei. La ora 18, a venit la discuții și Cîrstoiu, care a plecat aproape de miezul nopții, ferindu-se de jurnaliști.

„Decizia vine după ce medicul Cîrstoiu le-a spus, după 6 ore de negocieri, că el este un învingător, iar decizia le aparține. Cîrstoiu a plecat de la guvern aproape de miezul nopții, lăsându-i pe liderii PSD și PNL în ședința acestora, care a început la ora 10 dimineața”, scrie HotNews.ro.

Cîrstoiu a plecat fără a-și retrage candidatura, însă conform unor surse citate de publicație, Coaliția PSD-PNL a decis imediat după miezul nopții să renunțe la candidatura lui și să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, adică Gabriela Firea - PSD și, respectiv, Sebastian Burduja - PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide.

Cei doi candidați nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, cu soluții pentru București, conform deciziei luate luni noaptea.

HotNews.ro mai notează că decizia vine după o conferință ​susținută vineri seară, la cererea liderilor Coaliției, pentru a răspunde acuzațiilor privind incompatibilitatea lui Cîrstoiu.

În esență, el a admis că a dat consultații la clinica privată Anemona deținută de soția sa, spunând că toți colegii săi care dețin funcții în spitale publice fac asta și că OUG care le interzice managerilor să profeseze în afara spitalului a creat haos. Managerul Spitalului Universitar București a susținut, din nou, că a consultat și în clinica privată pentru a-și ajuta pacienții, dar și colegii medici care aveau nevoie de expertiza sa.

Întrebat insistent de jurnaliști dacă se va retrage din cursă, el a spus că mandatul său „a fost și este pe masa coaliției”, că va discuta luni cu Ciolacu și cu Ciucă și că nu ar putea continua fără sprijinul PSD și PNL.

După acea conferință de presă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă că un alt candidat „este exclus” și Coaliția va avea doar un candidat unic.

Marți, președintele Klaus Iohannis - aflat într-o vizită în Coreea de Sud – a avut prima reacție în urma acuzațiilor de incompatibilitate, îndemnându-i pe liderii coaliției PSD-PNL „să nu lase luptele electorale generate de alegerile locale din luna iunie să influențeze activitatea guvernului”.

Cătălin Florin Cîrstoiu este medic ortoped și ocupă și funcția de manager al Spitalului Universitar de Urgență București din martie 2020.

Fiu de fost primar, prefect, și mai apoi deputat PD trecut la PSD, Cîrstoiu este și finul fostului președinte Traian Băsescu, scrie Digi24.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!