Romarm, companie de armament deţinută de stat, care trebuia să producă câte 500.000 de măşti în fiecare zi în ţara noastră, nu a vândut până acum nicio mască de la izbucnirea pandemiei. Asta pentru că liniile de producţie cumpărate din China nu funcţionează.
Potrivit Hotnews.ro la începutul lunii aprilie Guvernul anunţa că, pentru a nu mai depinde de importurile din China, statul cumpărase din aceeaşi ţară mai multe echipamente pentru patru linii de producţie a măştilor.
Acestea, trei pentru măşti chirurgicale, una pentru măşti N95, au fost aduse din China cu un avion al forţelor aeriene din Ucraina. O firmă controlată de mai mulţi italieni, Interarms, a încasat aproape un milion de dolari din partea statului român ca să importe echipamentele, însă nu şi-a asumat şi instalarea lor.
La sfârşitul lunii aprilie, mai notează sursa citată, ministrul economiei Virgil Popescu scria pe Facebook că Romarm a început producţia, motiv pentru care pe 29 aprilie, premierul Ludovic Orban s-a dus în vizită la fabrică. Aceea a fost şi singura zi în care liniile de producţie au funcţionat aşa cum trebuie.
"Această criză dacă are o parte bună, este că ne-a arătat cât de dependenţi suntem de importurile din China. Vrem ca România să nu mai fie dependentă de materialele esenţiale", spunea Virgil Popescu într-un interviu din aprilie pentru Hotnews.ro.
Un raport citat de Observatornews.ro arată că funcţionarea maşinilor este instabilă şi necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea.
Astfel, Romarm nu a ajuns să producă şi să vândă cele 500 mii de măşti zilnice promise. De fapt, nu a vândut nimic.
Autorităţile încearcă acum să găsească vinovatul. Premierul Ludovic Orban a spus joi că i-a solicitat ministrului economiei o anchetă. "I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producţia şi evident sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producţia şi a putea asigura piaţa românească din producţia internă o cantitate şi de la compania de la Dragomireşti, din judeţul Dâmboviţa", a declarat Orban, aflat într-o vizită în judeţul Dâmboviţa.