Şedinţa convocată "de îndată" de preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, miercuri, la ora 16, nu s-a ţinut din lipsă de cvorum, cei 17 consilieri ai PNL nefăcându-şi apariţia în sală.
Şefii CJ Bihor au avertizat că, în acest context, mai multe proiecte RO-HU, inclusiv Strategia pe Sănătate a judeţului, în valoare de aproape 9,5 milioane euro, sunt acum în pericol deoarece ar fi trebuit adoptate mai multe hotărâri pentru definitivarea acestora.
Bani pe sănătate
Pe ordinea de zi a şedinţei au fost incluse doar 5 proiecte de hotărâri, toate legate de aplicaţiile pe care Consiliul Judeţean Bihor, respectiv AJOFM Bihor, îşi propune să le depună spre finanţare prin Programul Interreg RO-HU, apelul al doilea, care are termen limită data de 30 septembrie.
Mai precis, este vorba despre trecerea unui teren din domeniul public al comunei Rieni în cel al judeţului Bihor, pe care ar urma să fie ridicat un centru de urgenţă în zonă montană, cu bani care ar urma să fie obţinuţi din Proiectul Strategic pe Sănătate, acesta având o valoare totală de aproape 9,5 milioane euro.
Tot pentru Stategia pentru Sănătate, ar fi trebuit aprobate unele modificări în distribuţia co-finanţării, cea asigurată de Consiliul Judeţean crescând de la aproape 16.000 euro la 27.500 euro deoarece, până la urmă, cheltuielile aferente echipamentelor de căutare-salvare pentru Serviciul Salvamont vor fi suportate de Judeţ şi nu de Primăria Oradea, cum era iniţial prevăzut în proiect.
"Fără validări"
De asemenea, CJ Bihor propunea aprobarea a două proiecte mai mici, unul pentru "Crearea şi dezvoltarea infrastructurii de piste şi trasee pentru ciclişti în arealul transfrontalier, BHB – VELO", respectiv unul "Dezvoltare Socială, Economică şi de Mediu – SEED".
În fine, pe ordinea de zi era inclusă şi dezmembrarea unui teren al Judeţului din str. Traian Blajovici pentru a fi cedat către AJOFM Bihor, instituţie care a pregătit un proiect transfronalier prin care doreşte să ridice un centru de metodică, cercetare şi formare profesională.
"Aceste proiecte au termen de depunere poimâine şi pentru care trebuia încă lucrat. Am făcut tot posibilul ca să convocăm încă o dată şedinţa, fără a mai băga validări, fără a mai băga în şedinţă nici măcar salariile", a spus Pásztor Sándor în faţa consilierilor prezenţi şi presei.
În căutare de soluţii
Cum şedinţa "de îndată", care, potrivit legii se convoacă "în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă", a eşuat, şefii CJ au transformat-o într-o conferinţă de presă, pe rând preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea blamând aleşii PNL că nu şi-au făcut apariţia la şedinţă şi acuzându-i că blochează dezvoltarea judeţului Bihor.
"Am citit ştirea din BIHOREANUL că suntem nervoşi. Cine nu ar fi nervos după ce timp de 10 luni se lucrează la proiecte şi ele sunt blocate acum?", a spus Pásztor. Răspunzând la întrebările presei, acesta a spus că PNL-iştii au primit, miercuri, după prânz, alături de convocatorul şedinţei "de îndată" şi ordinea de zi propusă, care nu mai conţinea validarea unui nou consilier PSD, proiectul care a dus la eşecul primei şedinţe de miercuri, care a avut loc la ora 12.
Şeful CJ Bihor a spus că se gândeşte la "soluţii" pentru ca instituţia să nu rateze termenul limită de depunere a proiectelor RO-HU, dar nu a înaintat un termen pentru o nouă şedinţă organizată până pe 30 septembrie. În schimb, acesta a anunţat că a programat deja o şedinţă extraordinară pentru 3 octombrie, care vizează alte proiecte ale CJ.
"Ei preferă interesele de partid"
Contactat de BIHOREANUL, Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean, a spus că preşedintele CJ ar fi trebuit să anunţe organizarea şedinţei de îndată în plen, după eşecul celei ordinare. "Aşa, consilierii judeţeni ar fi rămas în zonă. Când am primit mesajul, unii erau deja prin zona Aleşd, Beiuş, Salonta…", a motivat acesta absenţa PNL-iştilor.
De asemenea, Avrigeanu a spus că Pásztor trebuia să pună, la rândul său, interesele judeţului pe primul lor şi "nu cele ale PSD". "În şedinţa ordinară am cerut scoaterea validării unui nou consilier judeţean de pe ordinea de zi, lucru care nu s-a întâmplat. Repet, dacă domnul preşedinte dorea putea, de unul singur, prin votul lui, să treacă ordinea de zi propusă de PNL. În schimb, dânsul a ales să rezolve reglările de conturi din PSD", a spus Avrigeanu.
Liderul PNL a reiterat că grupul pe care-l reprezintă a cerut amânarea validării lui Adrian Szatmari pe postul de consilier judeţean eliberat de Ana Maria Tiron întrucât aceasta din urmă a contestat în instanţă ordinul de prefect prin care a fost înlăturată din CJ Bihor.
Mang: "Eu vorbesc despre PSD!"
Pe de altă parte, în conferinţa de presă ad-hoc de la Consiliul Judeţean Bihor, vicepreşedintele Ioan Mang s-a pus pe făcut declaraţii politice. După ce i-a criticat pe adversarii din PNL, acesta a negat zvonurile privind o eventuală alianţă între liberali şi o aripă a PSD Bihor, care nu-l mai doreşte pe Mang la conducere.
"PSD Bihor astăzi exclude orice alianţă cu PNL în Bihor. Chestiunea aia că există un grup un PSD care doreşte să facă alianţă cu PNL pentru doi vicepreşedinţi e exclusă. Să reţineţi ce vă spun eu: eu vorbesc despre PSD şi nu alţi membri şi nemembri de pe margine!", a spus Mang.
Acesta a afirmat apoi că "cine ar încerca să trădeze această alianţă (n.r. UDMR-PSD-ALDE) pleacă automat din partid". "Eu nu cred că există un PSD un astfel de om, dar dacă ar fi în PSD un om care ar vrea să ne pună la cheremul PNL, nu are viziune politică. PSD poate câştiga doar alături de UDMR şi ALDE", a mai spus acesta.