Ministrul interimar al Sănătăţii, orădeanul Cseke Attila, a declarat că în această toamnă românii se vor putea vaccina cu a treia doză de vaccin anti-Covid. Noua etapă va începe cu medici şi personalul din spitale, urmaţi de românii aflaţi la vârsta a treia sau care au afecţiuni cronice.

Cseke a subliniat la Digi24 că a treia doză de vaccin va asigura o protecţie mai mare împotriva coronavirusului.

"O a treia doză asigură un sistem de protecţie în plus, de care au nevoie cei care lucrează în sistemul medical, pentru că au contact cu pacienţii, respectiv pentru cei care au boli asociate şi persoanele în vârstă. Bineînţeles, se va putea vaccina şi oricine altcineva care doreşte acest lucru. Introducerea celei de-a treia doze este necesară", a declarat ministrul.

Întrebat când anume va începe în România administrarea celei de-a treia doze, Cseke Attila a spus că procesul va începe "din această toamnă".

Pe de altă parte, marţi după-amiaza, într-o conferinţă de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România dr. Valeriu Gheorghiţă a declarat că vaccinarea cu doza a treia ar putea începe chiar de săptămâna viitoare.

"Agenţia Europeană a Medicamentului urmează să se pronunţe pe data de 4 octombrie legat de recomandarea de autorizare a dozei 3. Dar, ţinând cont de transmiterea accelerată a variantei Delta la nivel comunitar, ne propunem să începem chiar de săptămâna viitoare cu doza 3 pentru personalul medical, pentru cei de peste 65 de ani şi cei cu afecţiuni cronice. În această săptămână are loc o întâlnire de lucru unde vor participa experţi şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi vom decide care va fi strategia pe care o vom urma. Ulterior vor fi extinse aceste recomandări după ce vom avea date de la Agenţia Europeană a Medicamentului" a declarat medicul militar.

Doza 3 se va face la cel puţin 6 luni după încheierea primei scheme de vaccinare, cu un ser de la Pfizer sau Moderna. Românii vor putea primi orice tip de ser din cele două, indiferent de tipul de vaccin administrat anterior, chiar dacă este vorba de AstraZeneca.

Gheorghiţă a precizat că pentru administrarea dozei 3 se doreşte ca programarea să fie făcută prin platforma de vaccinare, care este în curs de optimizare.

În timp ce numărul persoanelor care aleg să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2 este tot mai mic, cel al infectărilor creşte alarmant. Marţi, pe teritoriul României un total de 6.789 de români au fost depistaţi cu Covid, dintre care 115 în Bihor.

Şi numărul persoanelor internate în spitalele Covid din România este mare. Din cei 7.884 pacienţi cu Covid internaţi, 990 sunt în stare gravă, în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă.

La nivel naţional mai sunt doar 19 paturi ATI pentru pacienţii cu Covid-19, notează Spotmedia.ro.

"Avem un plan de rezilienţă, un plan de creştere a numărului de paturi până la 1.518. Aceasta este propunerea spitalelor şi a Direcţiilor de Sănătate Publică. În vârful valului 3 al pandemiei, cel mai mare număr funcţional de paturi la ATI a fost de peste 1.600. De azi, inspectorii sanitari vor fi pe teren şi vor merge în fiecare spital pentru a vedea de câte paturi este nevoie", a spus, marţi, Cseke Attila.

Acesta a mai precizat şi că se aşteaptă ca numărul copiilor care ajung în stare gravă la spital să crească. Luni, dintre cei 7.884 pacienţi cu Covid, 230 erau minori, 20 fiind internaţi la ATI.