Faţadele Palatului Episcopal, atât cele dinspre stradă cât şi cele din curte, au fost complet reabilitate în urma incendiului care a mistuit emblematica clădire din centrul Oradiei în 2018, rezultatul obţinut în urma unei investiţii de circa 2 milioane euro fiind prezentat, vineri, de primarul Ilie Bolojan şi de episcopul greco-catolic Virgil Bercea, ambii arătându-se emoţionaţi. "Este o minune", a spus episcopul. 

"Dumnezeu face minuni"

"Seara, în 25 august 2018, s-a întâmplat o tragedie. Eram atunci cu toţii în lacrimi, unii cu lacrimile pe faţă şi alţii cu lacrimile în suflet. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem această zi în care vedem această clădire reprezentativă a Oradiei din nou în splendoarea ei. Eu cred că Dumnezeu face minuni. Şi aceasta este o minune", a spus Preasfinţitul Virgil Bercea. 

Episcopul greco-catolic le-a mulţumit primarului Ilie Bolojan, echipei din Primăria Oradea, constructorilor, dar şi orădenilor pentru această realizare. "Eram atunci emoţionaţi cu toţii, eu sunt emoţionat şi acum, până la lacrimi. Niciodată nu ştim ce ne rezervă ziua de mâine, dar dacă într-adevăr credem că Bunul Dumnezeu ne-a lăsat aici pe pământ, atunci suntem convinşi că trebuie să lăsăm ceva în urma noastră. Toţi aceşti oameni pe care i-am pomenit au încercat să lase aceste urme", a mai spus episcopul greco-catolic. 

Bolojan, emoţionat: "E un loc încărcat de istorie"

Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre procesul de reabilitare a clădirii, spunând că investiţia s-a ridicat la circa 2 milioane euro. "S-au strâns bani de la donatori voluntari, imediat după incendiu. Nu este o sumă mare (n.r. – 28.500 lei, strânşi în conturile Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor pentru acest obiectiv), dar doresc să le mulţumesc. Cei mai mari donatori, însă, sunt orădenii care au contribuit cu o sumă de aproximativ 2 milioane de euro, atât cât reprezintă până acum costul reabilitării. Deci din impozitele şi taxele plătite de toţi orădenii s-a refăcut această clădire", a spus edilul.

Primarul a amintit, vizibil emoţionat, din ce motive a fost important ca Primăria să se implice şi să suporte cheltuielile reabilitării. "Oamenii se întreabă de ce oraşul Oradea finanţează această reabilitare. Este o clădire emblematică pentru Oradea, este un loc încărcat de istorie. A fost construită pe vechiul amplasament al episcopiei greco-catolice, în perioada episcopului Radu Demetriu. În această clădire au fost primiţi Regele Ferdinand şi Regina Maria, aici s-au luat decizii istorice pentru zona noastră, aici au fost primiţi văduvele şi orfanii de război de suveranii României pentru a li se acorda ajutor. Tot în această clădire a trăit şi a conceput lucruri importante unul dintre cei mai importanţi episcopi, Valeriu Traian Frenţiu, care a murit la Sighet, ridicat de aici în 1948", a spus, gâtuit, edilul Oradiei. 

Renaşterea din cenuşă

Lucrările la Palatul Episcopal – preluat în administrare pentru 20 de ani de către Primăria Oradea de la Episcopia Greco-Catolică – au fost împărţite în două etape. Imediat după incendiu, în septembrie 2018, firma Trameco a făcut lucrări, în regim de urgenţă, pentru degajarea molozului, punerea în siguranţă a clădirii, refacerea planşeului de peste etaj, cu o soluţie din beton armat, amplasarea unor grinzi metalice, dar şi refacerea acoperişului. Acestea au costat 7,9 milioane lei fără TVA.

În a doua etapă, în urma unei proceduri de licitaţie, adjudecate de asocierea SC Drum Asfalt şi SC Trameco, pe 1 aprilie a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a faţadelor şi refacerea iluminatului arhitectural al monumentului din centrul Oradiei. Acestea au costat 1,77 milioane lei fără TVA. Lucrările au fost finalizate recent, înainte de termen. 

Urmează interioarele

Primarul Ilie Bolojan a spus, vineri, că se lucrează la studiul de fezabilitate pentru următoarea etapă, care va presupune refacerea şi refuncţionalizarea interioarelor Palatului Episcopal. Indicatorii tehnico-economici ai lucrării ar putea fi supuşi aprobării în şedinţa din septembrie a Consiliului Local Oradea. 

Acestea ar putea dura circa 2-3 ani, iar la final Palatul Episcopal va deveni un centru cultural, un spaţiu deschis orădenilor, a mai subliniat Bolojan. 

În timpul unui tur prin interioarele degradate ale edificiului, episcopul Virgil Bercea le-a spus jurnaliştilor că saloanele principale nu doar că vor putea fi vizitate, ci vor găzdui şi evenimente, de tipul unor concerte de pian. De asemenea, în alte încăperi se vor organiza expoziţii. La parter, se doreşte amenajarea unei mici cafenele, cu băuturi non-alcoolice. În cea de-a treia etapă va fi, de asemenea, reabilitată capela Palatului Episcopal (foto), unde acum a fost pusă doar o măsuţă şi câteva obiecte bisericeşti în loc de altar. 

Pentru finanţarea lucrărilor, care, potrivit lui Ilie Bolojan, vor costa circa 3 milioane de euro, se caută în această perioadă variante. Costurile ar putea fi acoperite din fonduri europene, fonduri din programele naţionale de conservare a patrimoniului sau din bugetul local. 

Deschis curioşilor 

În acest weekend, adică în perioada 21-23 august, municipalitatea a luat decizia să ţină deschise porţile edificiului, între orele 12 şi 20, acesta putând fi vizitat de orădeni. În palat, organizatorii au expus mai multe panouri cu fotografii care arată dezastrul lăsat în interiorul şi exteriorul clădirii de puternicul incendiu din 25 august 2018, care a pornit de la o instalaţie de iluminat public greşit instalată. De asemenea, au fost expuse câteva obiecte distruse parţial de flăcări. 

"Am luat decizia de a o deschide trei zile pentru ca orădenii să vadă gradul de degradare din interior şi să vadă ce s-a făcut până acum. Sperăm că în următorii ani această clădire va reintra în toată splendoarea ei în circuitul public din Oradea", a spus primarul Ilie Bolojan. 

UPDATE:

În conferinţa de vineri nu s-a precizat suma strânsă prin donaţii făcute direct în conturile Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru reabilitarea imobilului. BIHOREANUL a contactat reprezentanţii Primăriei Oradea, care au confirmat că banii, peste 1 milion de lei, au fost viraţi Primăriei şi au fost folosiţi pentru reabilitarea imobilului. "Episcopia a virat banii strânşi din donaţii, în total 1.290.000 lei, aceştia fiind folosiţi pentru plata lucrărilor, alături de fondurile alocate din bugetul local", a precizat Anca Grama, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.

Aşadar, alături banii Primăriei, s-au investit 1.290.000 lei din donaţii făcute către Episcopie, respectiv 28.500 lei din donaţii făcute către Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice, în acelaşi scop.