Federația Română de Fotbal a anunțat marți numirea lui Mircea Lucescu în funcția de selecționer al echipei naționale de fotbal a României. 

Potrivit unui anunț oficial făcut de reprezentanții FRF, Mircea Lucescu revine la cârma echipei naționale după o pauză de 38 de ani.

El a semnat un contract pe o perioadă de doi ani, cu obiectivul principal de a califica echipa la Campionatul Mondial din 2026.

„Eu sunt un produs 100% al fotbalului românesc. Am mare încredere în această generație de jucători. Este un grup de jucători care pot crește foarte mult. Performanța pe care au făcut-o la Campionatul European din Gemania le dă dreptul să creadă în potențialul lor, că pot să ajungă și la Campionatul Mondial. Un singur lucru m-a determinat să vin la echipa națională: dragostea pentru fotbal, obligația mea față de fotbalul românesc”, a transmis noul selecționer, Mircea Lucescu, conform frf.ro. 

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a spus că are încredere că echipa națională va progresa sub comanda noului antrenor. 

„Ne bucurăm nespus că am reușit să-l convingem pe domnul Lucescu să revină la cârma echipei naționale, într-un moment atât de important pentru fotbalul românesc. Am considerat că, în acest moment, este necesar să avem un antrenor cu o vastă experiență, capabil să ducă Generația de Suflet la un nivel superior. Mircea Lucescu este persoana potrivită pentru a realiza acest lucru. Cu el pe banca tehnică, credem că echipa noastră va putea să își atingă potențialul maxim și să scrie o nouă pagină de glorie în istoria fotbalului românesc”, a transmis șeful FRF. 

Inquam Photos / George Călin

Mircea Lucescu a început antrenoratul în 1979, preluând naționala României pentru prima dată în perioada 1981-1986. În acea perioadă, a dus România la Campionatul European din 1984, dintr-o grupă cu Italia, Suedia, Cehoslovacia şi Cipru.

De-a lungul carierei, Lucescu a antrenat echipe ca Inter Milano, Galatasaray, Șahtior Donețk, Beșiktaș, Zenit Sankt Peteresburg și Dinamo Kiev, acumulând peste 30 de trofee naționale și internaționale.

Echipa națională a fost antrenată de Edward Iordănescu. Sub cârma lui, tricolorii au ajuns până în optimile EURO2024.