Din această săptămână, Bihorul are reprezentant în Ministerul Mediului. UDMR-istul Pasztor Sandor a fost numit miercuri secretar de stat responsabil cu Departamentul de Ape şi Piscicultură.

Drept urmare, Pasztor s-a suspendat din funcţia de director tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi îşi va da demisia din cea de consilier local al Oradiei. La ABA Crişuri, până când se reîntoarce, locul său a fost luat de Imre Istvan, un angajat al instituţiei cu o vechime de 20 de ani în domeniu, în timp ce poziţia din Consiliul Local va reveni, cel mai probabil, lui Kiss Gabor.

Într-o conferinţă de presă ţinută vineri la Oradea, Pasztor a precizat că din noua sa poziţie speră să poată debloca câteva proiecte din judeţ, demarate şi oprite din lipsă de fonduri. "În ultimii doi ani nu au fost bani alocaţi pentru lucrări de ape din Oradea. Nu pentru că nu a vrut cineva, ci pentru că nu sunt fonduri", a declarat Pasztor.

Printre priorităţile sale se numără proiectul de amenajare a malului stâng al Crişului Repede în centrul Oradiei, lângă parcarea Independenţei, întubarea pârâului Paris şi reparaţiile la Barajul Leşu. Toate trei proiectele sunt importante, spune Pasztor: amenajarea Crişului ţine în loc şi realizarea parcării subterane din Independenţei, pe care Primăria nu poate să o facă fără aşa-numitul ecran de impermeabilizare dintre mal şi parcare, fără consolidări barajul Leşu funcţionează doar la o capacitate de 10%, iar pârâul Paris are toată documentaţia pregătită pentru întubare, aceasta fiind singura soluţie care ar face ca locuitorii de pe deal să nu-şi mai reverse dejecţiile în pârâu.

Dacă şi cum va reuşi să pună lucrurile în mişcare, Pasztor n-a putut să spună, atât pentru că în calitatea sa de secretar de stat răspunde de lucrări de ape din întreaga ţară, cât şi pentru că bugetul pentru 2014 este deja întocmit. Lucrările din Bihor sunt prevăzute în buget, zice Pasztor, dar cu sume foarte mici.