În contextul dezbaterilor privind spirtul sanitar – respectiv dacă este sau nu util în combatere coronavirusului, Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, că "Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecţiei cu coronavirus".

 "Alcoolul sanitar (etanol 70%) poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent. (...) Alcoolul sanitar este inclus în registrul naţional al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020", se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii subliniază însă că, "pentru dezinfectarea mâinilor este recomandată spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde (cam cât durează să cântăm primele 3 versuri din "Deşteaptă-te române!") sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%)".

Specialiştii atrag, însă, atenţia că "produsul este destinat exclusiv uzului extern, a nu se consuma".

Precizările au loc în contextul în care în spaţiul public au apărut tot mai multe voci care au susținut că "spirtul medicinal nu are efect biocid" şi "nu distruge coronavirusul".

Între alţii, Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, a declarat miercuri seară, pentru HotNews.ro, că spirtul medicinal nu este bun ca dezinfectant pentru coronavirus, ci trebuie folosite substanţe pe bază de alcool care sunt biocide.

De asemenea, substanţele pe bază de clor sunt active pentru COVID-19, a precizat el.