Situația continuă să fie tensionată în Primăria din Marghita. După ce consilierii UDMR și PSD au respins actualizarea proiectelor europene care ar aduce investiții de 30 milioane euro în mobilitatea urbană, dar și povara plății a 6 milioane euro drept cheltuieli neeligibile și cofinanțări, primarul Marcel Sas Adăscăliții face un apel disperat către presă și politicienii de la nivel județean și național, sperând că asta va influența în vreun fel decizia consilierilor locali, care se vor întruni din nou joi.

Proiecte majore

Prin Programul Regional Nord-Vest, Marghita a câștigat două proiecte în valoare totală de 36 milioane euro, dintre care 30 milioane euro nerambursabili, iar 6 milioane euro cofinanțări și cheltuieli neeligibile. 

Ce s-ar face din acești bani? „Reabilitarea prin înlocuirea asfaltului pe 14 km de drum, carosabil și trotuar, amenajarea unor piste pentru bicicliști, extinderea canalizării și achiziționarea a 5 microbuze electrice”, după cum a explicat BIHOREANULUI edilul. 

Depunerea proiectelor spre evaluare a fost aprobată în trecut, însă acum, când indicatorii tehnico-economici și sumele aferente investițiilor trebuie actualizate, pentru ca apoi să se poată semna contractele de finanțare, consilierii UDMR și PSD se opun, susținând că municipiul Marghita nu are de unde asigura contribuția proprie, căci are deja de plătit credite și are venituri puține.

De asemenea, mai există și aspectul schimbării de „gardă”, căci Sas Adăscăliții a pierdut alegerile, așadar din toamnă va fi înlocuit de actualul viceprimar, Demian Zsolt (UDMR), astfel că va preda primăria cu tot cu creditele sau finanțările asumate. 

Marțea trecută, într-o ședință, aleșii au respins actualizarea proiectelor, așadar finanțarea riscă să fie pierdută. 

„Astăzi fac apel...”

Luni, 22 iulie, primarul Marcel Sas Adăscăliții a recurs la un gest atipic, publicând un apel video către presă și politicieni, cu speranța că acest demers ar putea influența decizia consilierilor din Marghita. 

„În calitate de primar al municipiului Marghita, astăzi fac apel către toate trusturile de televiziune județeană sau națională - PRO TV, Antena 3, Antena 1, Kanal D - orice trust de televiziune care ne poate ajuta, către presa scrisă județeană, BIHOREANUL, sau presa națională și către toți oamenii politici de la nivel județean sau de la nivel național care pot să-și aducă aportul în a pune umărul și a sprijini mun. Marghita, pentru a nu pierde 30 de milioane de euro de la comunitatea europeană”, așa și-a început Marcel Sas Adăscăliții apelul public filmat în biroul din Primărie și publicat pe pagina sa de Facebook. 

Primarul a subliniat că „săptămâna aceasta este ultimul tren prin care municipiul Marghita mai poate accesa această finanțare de la ADR Nord-Vest”. 

Marcel Sas Adăscăliții a spus că vinerea trecută a convocat consilierii locali la o ședință cu reprezentanții ADR Nord-Vest. „Vreau să vă spun că, din 16 consilieri, au fost prezenți doar 5”, a spus primarul, vrând să sublinieze dezinteresul aleșilor pentru această temă.

Edilul le-a transmis cetățenilor că Marghita a câștigat două din totalul de opt proiecte aprobate de ADR Nord-Vest pentru secțiunea de Mobilitate Urbană, dar că, dacă aleșii nu aprobă încheierea contractelor de finanțare, municipiul va pierde această oportunitate pentru modernizare, iar banii vor merge către alte UAT-uri. 

„În situația în care nu se aprobă în Consiliul Local de joi această finanțare, atunci următoarele UAT-uri care vor beneficia de finanțare vor fi Șimleu Silvaniei, Ștei și Aleșd. Cu siguranță primarii lor urmăresc ședința noastră de consiliu, pentru că abia așteaptă să nu sprijinim proiectele”, a spus Marcel Sas Adăscăliții. 

„Am fi primii care refuză finanțări”

El a subliniat în apelul său public că, potrivit datelor primite de la ADR Nord-Vest, „până în prezent nicio primărie nu a refuzat o finanțare, ca în situația în care ne aflăm noi”. „Dacă nu o aprobăm vom fi primul oraș care nu a acceptat o finanțare de la comunitatea europenă”. 

Primarul Marghitei a enumerat apoi alte argumente și detalii legate de aceste proiecte, vrând să sublinieze că ele nu vor apăsa atât de tare bugetul local, cum susțin oponenții lui. El a spus că astfel de fonduri se mai pot obține doar până în 2031, „după care nu se mai dau finanțări pe astfel de teme cum este proiectul nostru”. El a spus și că TVA-ul aferent va fi decontat de la bugetul de stat, plus municipiul va putea „accesa un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pe 30 de ani, cu o dobândă de 2% pentru cofinanțarea noastră de 6 milioane de euro”.

„Așadar, acești 6 milioane euro, adică 30 milioane lei, chiar dacă ne-am atins pragul maxim de împrumut pentru UAT, totuși există posibilitatea – și această Bancă a Europei alocă finanțări pentru astfel de proiecte, astfel de UAT-uri. Deci scuzele că nu sunt bani nu mai sunt valabile. Trebuie să existe doar dorința de a implementa acest proiect”, a spus Marcel Sas Adăscăliții. 

„Așadar, stimați cetățeni, joi, 25 iulie, de la ora 13, are loc ședința de consiliu și vineri, 26 iulie, este ultima zi în care putem anunța și informa ADR de intenția noastră. Încă o dată, fac un apel către trusturile de televiziune, presa scrisă și către oamenii politici care ne pot aduce sprijinul și ajutorul ca municipiul Marghita să beneficieze de această finanțare. Doamne, ajută-ne!”, a încheiat edilul mesajul său plin de patos. 

Fără bani 

După cum BIHOREANUL a scris, Demian Zsolt, liderul local al UDMR, a afirmat că municipiul Marghita nu are de unde să scoată cei 6 milioane euro, în condițiile în care deja are un credit bancar consistent. 

Totodată, în ambele rapoarte financiare realizate pe tema acestor proiecte, șefa Serviciului Buget – Contabilitate din Primărie, Viorica Bereteu, arată că bugetul local nu va putea suporta aceste cheluieli și va fi necesară găsirea altor surse de finanțare. 

„Ținând cont de faptul că dezvoltarea economică influențează direct creșterea/descreșterea bazei de impozitare care influențează direct și nivelul de încasare a impozitelor locale, de faptul că mai sunt și alte proiecte a căror cheltuieli neeligibile se suportă din buget local, este dificil de estimat că în următorii 3 ani vom avea resursele financiare necesare achitării cheltuielilor neeligibile și cofinanțărilor la proiectele în derulare, dacă nu se găsesc și alte surse de finanțare”, se arată în ambele documente semnate de Viorica Bereteu. 

Cseke nu i-a răspuns

BIHOREANUL l-a contactat pe primarul Marghitei și l-a întrebat dacă, înainte de a face apel public la presă și la politicieni în general, punând astfel presiune asupra consilierilor locali înaintea reuniunii de joi a Consiliului Local, a încercat să discute și cu liderii acestora la nivel județean, Adăscăliții a afirmat că l-a căutat pe președintele UDMR Bihor, Cseke Attila, dar acesta nu i-a răspuns. „L-am sunat, iar pentru că nu mi-a răspuns, i-am trimis mesaje în care am explicat care este problema, dar tot nu am primit un răspuns”, a afirmat edilul. 

Acesta a adăugat că pe președintele PSD Bihor, Aurel Mohan, încă nu l-a abordat, deoarece consilierii locali ai acestui partid au părut să fie de acord cu proiectul, dar o va face. „Nu l-am căutat pe dr. Mohan, pentru că reprezentanții PSD din Consiliul Local Marghita nu au dat semne că se opun proiectului, dar mi-ați dat o idee. O să-l sun chiar azi”, a spus Marcel Sas Adăscăliții.

Pe de altă parte, edilul a susținut, din nou, că proiectul Primăriei Marghita a fost declarat câștigător, iar asta după ce fusese depus la ADRNV în baza unei Hotărâri a Consiliului Local adoptate în urmă cu aproximativ doi ani, iar acum ar fi nevoie de o altă Hotărâre „pentru semnarea contractului de finanțare”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!