În contextul începerii noului an şcolar, respectiv universitar, Casa Judeţeană de Pensii Bihor le reaminteşte elevilor şi studenţilor, până în 26 de ani, beneficiari ai unei pensii de urmaş, ce trebuie să facă pentru a avea în continuare acest drept.

"Potrivit prevederilor art. 84 lit. b) din Legea nr 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, copiii au dreptul la pensie de urmaș dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani.

Având în vedere prevederile legale, elevii urmaşi, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligaţia să prezinte, până la data de  25 septembrie 2023, adeverinţa în original din care să rezulte că în anul şcolar 2023 - 2024 urmează o formă de învăţământ organizată potrivit legii", se arată într-un comunicat transmis marţi de Casa de Pensii Bihor.

În cazul nedepunerii adeverinţei, pensia de urmaş aferentă lunii octombrie 2023 se reţine de la plată.

Informarea face trimitere şi la studenţi. Având în vedere că anul universitar începe la 1 octombrie 2023, iar, astfel, studenţii sunt în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie 2023 a dovezii privind continuarea studiilor, într-o primă fază, aceştia au obligaţia să depună la sediul caselor teritoriale de pensii, până la data de 25 septembrie 2023, o declaraţie pe propria răspundere privind continuarea studiilor.

De precizat că modelul adeverinţei trebuie descărcat de pe site-ul CJP Bihor, http://www.cjpensiibihor.ro/ -> Formulare-tip -> Pensii naţionale -> Declaraţie pe proprie răspundere pentru studenţii beneficiari de pensie de urmaş);

"În cazul nedepunerii declaraţiei, până la data de 25 septembrie 2023, pensia aferentă lunii octombrie va fi reţinută de la plată, potrivit procedurii", mai arată informarea CJP.

Atenţie, însă! Studenţii care depun declaraţia pe propria răspundere au obligaţia să revină la CJP şi cu adeverinţa din care să rezulte că, în anul universitar 2023-2024, urmează o formă de învăţământ superior, până pe 25 octombrie.

În caz contrar, pensia de urmaş aferentă lunii noiembrie va fi reţinută de la plată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!