Condiţia femeii într-o societate patriarhală şi sexismul au fost temele abordate, marţi seara, în spectacolul "Vinegar Tom", realizat după piesa autoarei britanice Caryl Churchill şi pus în scenă, în premieră naţională, de Teatrul Regina Maria.

Premiera a avut loc în sala mare a instituţiei de cultură, unde au fost prezenţi circa 400 de iubitori de teatru. 

Acţiunea se petrece într-un sat din Anglia secolului al XVII-lea, unde femeile sunt judecate aspru de societate, mai ales dacă trăiesc singure, fără soţ.   

"Eşti o târfă! Nu eşti nici văduvă, nici soţie, nici virgină...", îi spune, la începutul spectacolului, Bellringer (interpretat de Alin Stanciu), lui Alice (Alina Leonte), o tânără necăsătorită, cu care şi-a petrecut noaptea.

Alice şi mama ei Joan Nokes (Elvira Rîmbu) fac parte din rândul femeilor atipice vremurilor lor: nu au parteneri de viaţă, locuiesc singure şi cresc copilul din flori al tinerei. Nu plac sătenilor credincioşi, care ajung să le blameze pentru orice rău se abate asupra lor, căci cineva trebuie să fie de vină inclusiv pentru că untul nu se leagă. 

(Credit foto: Ovi D. Pop)

Când în zonă ajunge un faimos vânător de vrăjitoare, interpretat de Richard Balint, devine clar că soarta femeilor va fi cruntă. 

Spectacolul - care beneficiază de o scenografie impresionantă - este structurat pe două planuri, care alternează: cel istoric, în care se prezintă lumea din secolul XVII, şi cel contemporan, în care actriţele apar în ţinute sumare şi provocatoare, dar subliniază, inclusiv prin cântece - căci producţia este presărată cu astfel de momente - că vânătoarea de "vrăjitoare" nu s-a încheiat nici în zilele noastre.

(Credit foto: Ovi D. Pop)

Din distribuţie fac parte actorii Alina Leonte (Alice), Ioana-Maria Repciuc (Susan), Elvira Rîmbu (Joan Noakes), Adela Lazăr (Margery), Pavel Sîrghi (Jack), Giorgiana Coman (Betty), Anda Tămăşanu (Ellen), Richard Balint (Packer), George Dometi (Goody, doctorul), Alin Stanciu (bărbatul, Bellringer), Corina Cernea (Kramer) şi Angela Tanko (Sprenger).

Regia artistică este semnată de Dragoş Muşoiu, muzica originală de compozitorul şi pianistul Cári Tibor, decorul de Răzvan Chendrean, coregrafia de Denisa Vlad, iar costumele au fost făcute de Luiza Enescu şi Oana Cernea.

Următoarele reprezentaţii sunt programate pe 26 aprilie şi 9 mai în sala mare a Teatrului Regina Maria, ambele de la ora 19. Spectacolul "Vinegar Tom" nu este recomandat persoanelor care au vârste sub 16 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!