Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care a inclus în etapa a doua a campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19 noi categorii de persoane. După adoptarea hotărârii menţionate, între alții, se vor putea programa pentru a primi vaccinul anti-Covid și persoanele cu dizabilităţi, casierii şi ceilalţi angajaţi ai magazinelor de retail alimentar, precum şi angajaţii firmelor de pompe funebre.

Noi categorii

Concret, potrivit Hotărârii adoptate miercuri, în etapa a doua de vaccinare se vor putea programa pentru a primi vaccin "casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar, personalul navigant român maritim şi fluvial, personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol), personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe unităţi mobile de foraj marin (nave tip FPSO şi nave tip FSU)". 

De asemenea etapa a fost extinsă şi la persoanele cu un grad de handicap, dar şi la însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, precum şi la personalul din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care îşi desfăşoară activitatea în relaţie directă cu beneficiarii, asistenţii maternali, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti.

Totodată, în etapa a II-a au fost incluşi: angajaţii din administraţia publică locală, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de produse esenţiale.

Printre noile categorii se mai numără oamenii fără adăpost, personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor. 

Şi sportivii componenţi ai loturilor naţionale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificaţi individual la jocurile olimpice, precum şi echipa tehnică care participă la pregătirea acestor sportivi sunt îndreptăţiţi să se vaccineze în etapa a doua.

"Personalul din Administraţia Naţională de Meteorologie, membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc, deţinători de cărţi de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe, personalul civil şi militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului naţional, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc la post, anterior plecării în misiune, inspectorii sociali şi  personalul care îşi desfăşoară activitatea în relaţia directă cu beneficiarii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi structurilor subordonate acestora, personalul Curţii de Conturi a României şi al camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti şi personalul sanitar veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare" sunt celelalte categorii adăugate prin aceeaşi hotărâre.

Persoanele vulnerabile, prioritizate

Pe de altă parte, joi, reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 au cerut modificări la platforma de programare celor de la STS (Serviciului de Telecomunicaţii Speciale).

"Noile cerinţe operaţionale în baza cărora să fie modificată platforma de programare şi posibilitatea de implementare a unor noi funcţionalităţi, care să prioritizeze vârstnicii şi persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% dintre programări să fie destinate persoanelor din domeniile esenţiale şi 75% persoanelor vulnerabile. Modificările solicitate vor fi puse în producţie în următoarele zile, după dezvoltare şi o scurtă perioadă de testare", se arată într-o informare publicată pe pagina oficială de Facebook "Ro Vaccinare".

După ce se ajunge la un procent de 25% de locuri ocupate pe zi, nu va mai fi posibilă programarea altor angajaţi în ziua respectivă. Celelalte locuri vor putea fi ocupate de persoanele de peste 65 de ani, cele cu afecţiuni cronice şi cele cu dizabilităţi, precum şi de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea şi în etapa a II-a.

În prezent, România se află în etapa a doua de vaccinare ce include imunizarea împotriva Covid-19 a persoanelor de peste 65 de ani, a celor cu boli cronice, dar şi a angajaţilor din domenii esenţiale. În prima categorie au fost incluse cadrele medicale din prima linie din România, iar în cea de-a treia restul populaţiei.