Valea Dâlbii din Căbești – un loc idilic între păduri, la poalele Munților Pădurea Craiului - a găzduit în acest weekend un festival nemaivăzut în comună, unul care a îmbinat arta, folclorul, muzica modernă și mâncarea bună. Prima ediție a SculptFest a adunat mulți doritori de relaxare și distracție, o bună parte dintre ei ajungând în Căbești din Oradea. 

Din pământ... 

Prima ediție a SculptFest – organizată de Primăria Căbești cu ajutorul unei co-finanțări de la Ministerul Culturii – a încheiat o tabără de o săptămână, numită „Între teluric și celest”, în cadrul căreia 10 artiști au lucrat pe Valea Roșiei (între Căbești și Roșia) la sculpturi și creații de tip land-art de mari dimensiuni. 

Sculpturile au fost vernisate sâmbătă după amiaza. Artiștii -  Alexandra Niță-Pălcău, Mircea Niță, Marcel Slezinger, Dafina Bușu, Șerban Alexiu, Eugen Petri, Cătălin Iagăr, Sorina Iagăr, Angela Szabo și Dan Daniel – au realizat creații interesante, lucrând cu diverse materiale, de la marmură și metal, la pământ și lemn.

Lucrările vor rămâne expuse pe valea menționată pentru a putea fi admirate de toți trecătorii. Tabăra a fost organizată alături de Asociația Orizont Verde.

Cu bunătăți și aer curat

Festivalul în sine s-a desfășurat în altă zonă a comunei, una pitorească, numită Valea Dâlbii și poziționată între păduri.

Aici, au fost desfășurate standuri cu lavandă, obiecte artizanale din lemn, porumb fiert, dulciuri, băuturi (cum ar fi bere artizanală de la Bers Nova și vinuri de la ReWine), precum și mâncăruri gătite de bucătarii de la Muma Codrului din Colești, inclusiv cu carne de mangaliță și de bivoliță la cuptor. 

Pe platoul evenimentului au fost duse și butoaie, baloți de paie și bean bag-uri, pentru ca participanții să se simtă cât mai confortabil. Au fost oaspeți de toate vârstele, unii – destul de mulți – veniți de la oraș, iar alții locuitori ai zonei.

Cum comuna Căbești nu e tocmai obișnuită cu un număr atât de mare de oaspeți, organizatorii au trasat două amplasamente pentru parcare și au cerut sprijinul polițiștilor pentru a-i dirija pe șoferi și a-i împiedica să intre în zonele interzise. 

La intrarea „pe vale”, participanții au fost așteptați cu mesaje scrise în culori pe bucăți de lemn. „Tradiție. Voie bună. Folclor. Prietenie” a fost unul dintre ele. 

Hora în fața scenei

Seara, pe scenă a urcat primărița Corina Ene, inițiatoarea proiectului, care le-a mulțumit voluntarilor, pe care i-a și premiat, dar și artiștilor care au creat 10 lucrări de sculptură și land-art pentru comună.

Ene i-a îndemnat pe locuitori să fie mândri de Căbești și frumusețile sale naturale. 

Primul concert al serii a fost al trupei Iarba Fiarelor, care cântă, potrivit propriei definitiții, „muzică neaoșă”, îmbinând folclorul cu sounduri rock și muzică electronică. Formația i-a adunat pe spectatori într-o horă, în care s-a prins inclusiv solistul. 

Folclor și hip-hop lângă pădure

Cel mai așteptat moment al festivalului nu a dezamăgit. În jurul orei 21.30 pe scenă a urcat formația Subcarpați, în frunte cu „taica Bean”, cel care a fondat cu 12 ani în urmă proiectul muzical care a reușit să readucă în prim plan și în preferințele tinerilor melodii din folclorul românesc, într-o formă atipică, alături de sound-uri electronice și de versuri hip-hop. 

Sute de participanți au dansat și cântat („Eu cânt că mi-i lumea dragă...”, cum spune un refren preluat de trupă din folclor) alături de Subcarpați melodii ca „Folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic”, „Mândra mea”, „84-85” (Of, lume), „Frunzuliță, iarbă deasă” sau „Rabdă inimă”. 

„Subcarpați la Căbești! E începutul!”, le-a spus Bean MC celor din public, amintindu-le despre folclorul românesc, vorbindu-le despre caval și despre faptul că în România există un mod unic de a se cânta la acest instrument, dar și declarându-se impresionat de primirea în Căbești și de locurile frumoase din zonă. 

Trecând într-un alt registru, publicul a asistat chiar și la o confruntare în versuri între câțiva dintre membrii trupei, un „MC battle” (de pildă, unul dintre  MC i-a spus „rivalului” său: „Atâția sculptori aici, dar tu ești tot un necioplit”) la care spectatorii au fost împărțiți în două tabere, fiecare încurajându-și favoriții. 

După „bis”, multe aplauze și o plecăciune din partea trupei, prima seară a SculptFest s-a încheiat ca una de succes. Evenimentul continuă duminică, fiind programate alte momente pe scenă: Concert Ursit, one man show, concert Dafina & Maatus și concert Chris Heart. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!