Orădenii sunt invitați la un nou spectacol al Teatrului Szigligeti. Este vorba despre „Eu, gângania”, scris de dramaturgul maghiar Kárpáti Péter, după nuvela „Metamorfoza” a lui Franz Kafka. 

„«Într-o bună dimineaţă, când Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gânganie înspăimîntătoare» – așa începe nuvela binecunoscută a lui Kafka, și acesta este și punctul de pornire a textului unuia dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani maghiari, Kárpáti Péter. Textul este montat pe scena Sălii Transilvania de către regizorul Kovács D. Dániel, aflat la a doua colaborare cu trupa maghiară orădeană după Familia Schroffenstein”, au transmis luni reprezentanții teatrului maghiar din Oradea.

Aceștia spun că „autorul prezintă o viziune extraordinar de clară asupra derutei omului în lumea confuză care îl înconjoară. Kafka sugerează momentul în care însăși viața noastră alunecă în suprarealism”. 

„Montarea pe scenă a nuvelei prezintă multe provocări: creatorii spectacolului aleg să sublinieze, în locul unei reprezentări scenice a gânganiei, groaza, scârba, uimirea și ridicolul pe care le trezește povestea în cei care o urmăresc. Totuși, gângania nu rămâne invizibilă: această creatură nemaipomenită este însuși publicul, cu cele o sută de picioare și capete ale sale”, precizează reprezentanții Teatrului Szigligeti. 

Din distribuție fac parte: Tőtős Ádám (Gregor), Dimény Levente (Tata), Tóth Tünde (Mama), Trabalka Cecília (Grete), Kovács Levente (Procuristul), Szotyori József (Medicul / Conductorul), Tasnádi-Sáhy Noémi (Ingrid), Balogh Attila (Roland) și Kocsis Gyula (Spectatorul).

Premiera va avea loc pe 31 martie, de la ora 19, la Sala Transilvania. Următoarele reprezentații sunt programate pe 1, 3 și 16 aprilie.

Toate reprezentațiile sunt titrate în limba română, transmite Teatrul Szigligeti, iar biletele se găsesc la agenția instituției de cultură și online, pe szigligeti.biletmaster.ro.

Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârste de peste 14 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!