Incidentul de la Suceava, în urma căruia un bebeluş a murit după ce a fost botezat, stârneşte reacţii în interiorul Bisericii Ortodoxe Române. Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, ÎPS Calinic, a trimis o circulară preoţilor din judeţ în care le cere să evite scufundarea cu capul în apă a copiilor, informează Digi24.ro. 

Mai mult, preoţilor fără experienţă li se recomandă să nu mai oficieze astfel de evenimente fără să fie asistaţi de alţi colegi. "Am dat aceste îndrumări ca preotul care nu are siguranţă, nu are încredere în el, se îndoieşte, neapărat nu el trebuie să facă botezul. Chemi că sunt colegi, vecini, în cuprinsul protopopiatului, şi este obligatoriu ca să fii însoţit şi ajutat", a spus IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, potrivit sursei citate.

ÎPS Calinic le-a mai transmis preoţilor să afle dacă bebeluşul pe care urmează să-l boteze este sănătos, dacă a fost născut prematur. "Însă, oricum ar fi, tot e pericol cu introducerea capului în apă a copilului. Oricum toată lumea se teme, să ştiţi. Eu m-am temut şi mă tem. Decât să mă puneţi să fac un botez, mai bine urc munţii şi fac alpinism", a mai spus arhiepiscopul.

După ce un bebeluş a murit în Suceava, Patriarhia Română a transmis că există posibilitatea ca preotul să nu îl scufunde complet pe bebeluş în cristelniţă, ci doar să îi toarne apă pe creştet.

Au fost şi voci din BOR care au susţinut că ritualul nu ar trebui schimbat. "Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că...o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului", a spus Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.