În acest sfârşit de săptămână are loc a 11-a ediţie a Serbărilor Cetăţii. Şirul petrecerilor va avea din nou ca protagonişti trăitorii de altădată ai bătrânei Cetăţi a Oradiei, de la simpli târgoveţi până la trubaduri, cavaleri şi domniţele lor.

Dumitru Sim.jpgSerbări cu restricţii 

Serbările Cetăţii sunt organizate de Direcţia de Dezvoltare a Primăriei care a obţinut, printr-un proiect european, fondurile necesare pentru desfăşurarea a două ediţii ale festivalului. În acest an, sărbătoarea are loc între 1 şi 3 iulie, cu un buget de aproape 75 de mii de lei. Din pricina lucrărilor de reabilitare, toate evenimentele au fost concentrate în zona estică a fortăreţei, în perimetrul delimitat de Biserica Romano-Catolică, Bastionul Crăişorul şi Bastionul Roşu.

"În luna martie a acestui an, Primăria a contractat proiectul "Pachet complex de promovare a turismului cultural: Centrul Istoric Oradea - Arhitectură, Cultură, Legendă", iar printre obiectivele proiectului se numără organizarea a două ediţii ale Serbărilor Cetăţii în doi ani consecutivi", a declarat Dumitru Sim (foto), şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională al Primăriei.

Cavaleri şi domniţe

Sorin Gligor 2.jpgÎn cadrul aceluiaşi proiect, Primăria va promova Oradea prin alte 17 contracte, printre care unul de realizare a 15.000 de hărţi complexe ale centrului istoric, care vor fi împărţite gratuit, dar şi crearea unui portal turistic al oraşului, care s-ar numi oradea.travel.

Festivalul va avea un program complex, pus la punct de firma Top Press (reprezentată la conferinţa de presă de Sorin Gligor - foto), cea care a câştigat contractul de prestări servicii. Serbările Cetăţii vor cuprinde spectacole de teatru cu personaje de acum câteva sute de ani, demonstraţii de jonglerii cu foc ale cavalerilor de la Mediaş, concursuri şi lecţii de tras cu arcul (în fiecare după-amiază începând de la ora 16) şi vor putea învăţa măcar câteva figuri de dansuri medievale (vineri seară, de la 19 la 20). Pentru ca orădenii să cunoască istoria fortăreţei, dar şi pe cea a centrului istoric al oraşului, atât în Cetate, cât şi pe Corso, vor putea beneficia de tururi de vizitare cu explicaţii oferite de specialişti în istorie şi în arhitectură, ceea ce este încă o noutate a ediţiei din acest an.

Muzicanţi de soi

Zona de est a Cetăţii va fi împânzită şi de meşteşugari, care vor arăta pe viu cum produc diferite obiecte de artizanat. Mai mult, chiar şi orădenii vor putea încerca să facă meşteşuguri. Sâmbătă şi duminică, de la ora 18, spectatorii vor vedea o prezentare de cai de rasă frizieni, parada fiind colorată muzical de o trupă de cimpoieri din Ungaria, numită Bordo Sarkany.

Partea muzicală a Serbărilor va cuprinde vineri, începând cu ora 20, trei recitaluri, susţinute de solistul orădean Noris, de trupa şi de formaţia Timpuri Noi. Sâmbătă, de la aceeaşi oră, vor cânta Ducu Bertzi şi Ansamblul Bihorul, urmând ca în ultima seară, duminică, orădenii să-i poată vedea în concert pe Blackbeers şi Taxi. Nu le rămâne decât să se pregătească de pe acum şi să nu-şi facă alt program...