Conform sursei citate, temerile erau deja mari în Europa Occidentală după mai multe ameninţări din partea Statului Islamic (SI) şi Al-Qaida în Yemen, în momentul operaţiunii antiteroriste de joi seară din Belgia. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii citate de presă, ar putea fi implicate până la 20 de celule latente formate în total din 120-180 de persoane pregătite să atace în Franţa, Germania, Belgia şi Olanda, relatează CNN. Agenţiile de informaţii din Uniunea Europeană şi Orientul Mijlociu au identificat o "ameninţare iminentă" în Belgia şi, posibil, în Olanda, a adăugat sursa citată.
Autorităţile belgiene se tem că şi alţi terorişti vor trece la acţiune, potrivit publicaţiilor franceze, conform cărora pericolul unui atac nu a fost încă înlăturat. Serviciile antiterorism se tem că şi alţi combatanţi întorşi din Siria vor trece la acţiune după operaţiunile efectuate de justiţie şi poliţie de-a lungul ţării. Ameninţări ar fi fost deja primite joi seară la Bruxelles, în urma cărora a fost ridicată alerta teroristă pentru toată ţara.
Astfel, personalul operaţional al poliţiei locale din Anvers a primit permisiunea de a-şi lua armele inclusiv la domiciliu. Secţiile de poliţie rămân închise publicului până la noi ordine, în vreme ce comisariatele principale sunt deschise dar sunt supravegheate.
Ca măsură de precauţie, cele mai importante şcoli evreieşti din Bruxelles şi Anvers şi-au anulat cursurile pentru vineri, dupoă ce conform presei, în urma analizei de securitate realizate de serviciul de protecţie internă a comunităţii evreieşti, s-a constatat că este prea periculos pentru continuarea cursurilor vineri.
Pe de altă parte, o înregistrare video postată pe contul de Twitter al unui jihadist şi reperată de Observatorul pentru Orientul Mijlociu ameninţă Belgia, Franţa, Germania şi Elveţia cu noi atacuri teroriste. Potrivit Observatorului, se remarcă trei tineri combatanţi ai Statului Islamic, probabil pe străzile din Rakka în Siria, care laudă atentatele de la Paris şi ameninţă cu atacuri ulterioare. Şi nu sunt singurii.
De la atacurile de la Paris, anchetatorii din Europa şi-au intensificat activitatea. Poliţia franceză a efectuat noi arestări vineri, iar autorităţile belgiene au desfăşurat operaţiuni în mai multe oraşe din ţară. În Germania vecină, poliţia a efectuat zece percheziţii vizând "mişcarea islamistă" la Berlin şi a arestat două persoane, în cadrul unei operaţiuni de anvergură.
Joi seară, oraşul belgian Verviers, cu 56.000 de locuitori, a fost scena unui schimb de focuri în urma cărora doi suspecţi de origine nord-africană au fost ucişi. În Verviers locuiesc multe persoane de origine marocană, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Liege. Imigranţii reprezintă peste 11 la sută din populaţie, dar cei mai mulţi provin din ţări europene. Rata şomajului era deja de 20 la sută înaintea crizei economice.
Raidul a fost punctul culminant al unor investigaţii ale poliţiei în privinţa unei presupuse celule teroriste care includea persoane ce se întorseseră din Siria. Poliţia a arestat, a chestionat şi a căutat dealeri de arme belgieni cu presupuse legături cu Statul Islamic, iar la sfârşitul săptămânii trecute au arestat doi bărbaţi care se întorceau din Siria, pe aeroportul Charleroi.
Ministrul belgian de Externe Didier Reynders a declarat vineri dimineaţă că ameninţarea cu atentate viza forţele de poliţie.
Pe de altă parte, celula belgiană de luptă împotriva spălării de bani a transmis Parchetului anul trecut un număr record de dosare privind finanţarea terorismului, respectiv 36 de dosare ce implică în total 6,8 milioane de euro. În 2013, celula a transmis 25 de dosare, implicând în total 2,6 milioane de euro, potrivit ediţiei de vineri a L'Echo şi De Tijd.
În 2014, celula a primit 152 de notificări privind tranzacţii financiare suspecte legate de terorism, comparativ cu 126 în 2013. "Este totuşi foarte dificil de reperat banii teroriştilor", insistă Jean-Claude Delepière, directorul celulei de combatere a spălării de bani, care a lansat un apel pentru ca celula să primească mai multe competenţe.