Un gest fără precedent decis de ambasadorii în România a nu mai puţin de 7 state membre ale Uniunii Europene a fost făcut joi: cei mai înalţi reprezentanţi diplomatici ai Germaniei, Franţei, Belgiei, Olandei, Danemarcei, Suediei şi Finlandei au dat publicităţii un comunicat comun prin care cer puterii de la Bucureşti „să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției, și să ceară fără întârziere avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general”.
Apelul celor 7 ambasadori este cea mai dură replică la adresa coaliţiei conduse de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, sprijinită însă şi de UDMR sub conducerea lui Kelemen Hunor, după avertismentul lansat de Departamentul de Stat al SUA din 27 noiembrie.
O altă acţiune similară a fost adoptată de 4 ambasadori ai unor state UE, alături de cei ai SUA şi Canadei, pe 1 februarie, după emiterea faimoasei OUG 13, despre care comunicatul de atunci avertiza că „a subminat lupta anticorupţie din ultimii zece ani”.
Textul integral al comunicatului comun al celor 7 ambasade:
„Noi, reprezentanți ai țărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenența la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune și în special pe statul de drept.
Recunoaștem că România a făcut în ultimul deceniu progrese semnificative în ceea ce privește construirea unui parcurs și aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiției. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese.
La reuniunea Consiliului din 12 decembrie, Uniunea Europeană a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției în România. Concluziile subliniază, în special, „necesitatea predictibilității, a transparenței depline și a consultărilor incluzive” în ceea ce privește reforma justiției, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV. În plus, Consiliul solicită României să evite orice pas înapoi.
În acest context, facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general.
Avem încredere că toți actorii politici implicați vor acorda atenția cuvenită acestor preocupări legitime, în concordanță cu angajamentul nostru european comun, și vom fi în continuare gata să sprijinim România în eforturile ei de a reafirma acest angajament".