Comisia Europeană a cerut înăsprirea legilor împotriva fumătorilor. Astfel, de la 1 ianuarie 2013, în toate ţările din comunitate ar trebui să fie interzis fumatul în taxiuri, maşini de serviciu, parcuri pentru copii şi universităţi.

De asemenea, proprietarii de restaurante, care vor permite să se fumeze în localurile lor, vor trebui să interzică accesul minorilor în încăperi. Cine va fi prins că fumează în spaţiile mai sus menţionate riscă să primească o amendă ce va urca până la 5.000 de lei.

Excepţie de la aceste interdicţii fac unele spaţii publice închise destinate distracţiei, printre care se numără cluburile, barurile, discotecile, cantinele şi restaurantele.

"Limitarea fumatului reprezintă o normă întâlnită în ţările civilizate. România nu este singura ţară unde acest viciu este interzis în anumite locuri. În Statele Unite ale Americii şi în Japonia fumatul este deja interzis în anumite spaţii publice deschise, printre care se numără parcurile", a declarat pentru gândul dr. Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.

În prezent, în România fumatul este deja interzis în spaţiile publice, printre care se numără mall-urile, hipermarket-urile, mijloacele de transport în comun, spitale şi şcoli.

În plus, Comisia Europeană vrea modificarea avertismentelor de pe pachetele de ţigări, pentru a le face mai vizibile, dar şi interzicerea unor arome, potrivit unui proiect de lege în domeniul tutunului care va fi prezentat săptămâna viitoare, relatează AFP.

Datele statistice arată că în România un român din patru este dependent de nicotină. Cifrele mai arată că 24,3 la sută dintre adulţii de 15 ani şi peste această vârstă fumează zilnic (34,9 la sută dintre bărbaţi şi 14,5 la sută dintre femei) şi 2,4 la sută sunt fumători ocazionali (2,5 la sută bărbaţi şi 2,2 la sută femei).

Sursa: gandul.info