Europarlamentarii PSD Corina Creţu şi Ioan Mircea Paşcu, ambii din nou candidaţi, au venit vineri seară la Oradea pentru a se socializa cu membrii şi simpatizanţii de partid în vedere alegerilor parlamentare din 25 mai.

Cei doi au sosit în în Parcul Bălcescu separat, în jurul orei 19, însoţiţi de lideri ai filialei bihorene, precum preşedintele Ioan Mang şi soţia sa, Erica, senatorul Florian Bodog sau viceprimarul Ovidiu Mureşan, dar şi de candidatul PSD Bihor la europarlamentare, liderul tinerilor social democraţi, Emilian Pavel.

La intrarea dinspre Grădina Zoologică, candidaţii au avut o mică discuţie cu jurnaliştii. Dacă Paşcu, fost ministru al Apărării în perioada 2000-2004, a vorbit mai mult despre tensiunile din Ucraina, spunând că dacă ar izbucni un război România ar fi protejată de NATO, dar că românii nu au deocamdată de ce să se teamă, Corina Creţu, nr. 1 pe lista candidaţilor PSD, a insistat pe importanţa votului la alegerile din 25 mai şi a aruncat "săgeţi" spre Laszlo Tokes. Cei doi sunt în conflict din vara anului trecut, după ce PSD-ista a solicitat retragerea ordinului Steaua Romaniei în grad de cavaler lui Tokes.

"În sfârşit domnul Tokes s-a dus să candideze acolo unde ar fi trebuit să candideze de la început (în Ungaria, pe lista Fidesz - n.r.) pentru că ştim foarte bine că în ultimii 5 ani a reprezentat români, dar de fapt s-a luptat pentru interesele Ungariei. În sfârşit candidează acolo unde ar fi trebuit să candideze de la început şi ne-ar fi scutit şi pe noi de această luptă continuă de care nu aveam nevoie... Din păcate, probabil că această obsesie a dânsului cu autonomia o va ridica în continuare în Parlamentul European şi speranţa mea e ca totuşi domnul Traian Băsescu să-i ridice ordinul Steaua României. Chiar nu cred că un om care denigrează şi atacă fundamentele de bază ale statului unitar naţional român merită să aibă această distincţie", a spus Creţu.

După discuţiile cu presa, atât candidaţii, cât şi liderii locali ai PSD, au intrat într-un fel de ţarc amenajat în parc pentru membrii şi simpatizanţii partidului şi acolo au rămas mai bine de o oră şi jumătate, la un pahar de bere şi degustând mititei.

Deşi cei din jurul lor purtau tricouri electorale, iar bannerele amplasate inclusiv deasupra scenei din parc erau toate în acelaşi ton, spre deosebire de alte dăţi, candidaţii nu au făcut băi de mulţime, nu au ţinut discursuri, ci doar s-au pozat şi au socializat cu simpatizanţii lor până în jurul orei 21.30, când interpretul Ghiţă Munteanu şi-a încheiat recitalul, iar lumea a pornit spre case.

De altfel, la concertele de vineri seară, peste 800 de oameni erau adunaţi în faţa scenei din Parcul Bălcescu, iar alte câteva mii şuvoiau pe alei, printre mititei, frigărui, suveniruri şi jucării fistichii...