Crescătorii de animale sunt disperaţi în această perioadă din cauza asalturilor animalelor sălbatice asupra animalelor de fermă. Pagubele financiare înregistrate de crescătorii de animale sunt extrem de ridicate iar aceştia se simt lipsiţi de orice sprijin din partea autorităţilor naţionale care nu iau nicio măsură pentru a stopa acest fenomen. Cel mai recent caz este petrecut în judeţul Bistriţa-Năsăud unde un crescător de oi a pierdut zilele trecute 28 de animale cu certificate de origine şi cu înaltă valoare biologică, după asaltul unor urşi înfometaţi. 

Nu cu mult timp în urmă am anunţat faptul că Uniunea Europeană vine cu un ajutor imens pentru fermierii români, împotriva animalelor de pradă, printr-o măsură de despăgubire în proporţie de 100%, pentru daunele cauzate în ferme de animalele sălbatice, inclusiv de lupi sau urşi. 

Fermierii români trebuie să ştie faptul că până în prezent, doar 80% din investiţii puteau fi rambursate prin ajutorul de stat însă decizia Comisiei modifică liniile directoare pentru a aduce această rată la 100%. O altă noutate a măsurii o reprezintă decontarea tuturor cheltuielilor pe care le-au realizat fermierii pentru a se apăra de animalele sălbatice, inclusiv cumpărarea câinilor de pază, atât de indispensabili la stâne. De asemenea, statelor membre li se va permite să ramburseze 100% din costurile indirecte, cum ar fi costurile sanitar-veterinare rezultate din tratarea animalelor rănite şi costul forţei de muncă legată de căutarea animalelor dispărute ca urmare a unui atac al unui animal protejat.

De rambursare integrală vor beneficia şi fermierii din zona de vegetal sau crescătorii de animale care fac investiţii în scopul de a preveni astfel de daune. În acest caz sunt prevăzute fonduri pentru construirea de garduri electrice. Decontarea sumelor se va realiza din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) precum şi de la bugetul de stat.

Decizia Comisiei Europene este extrem de binevenită mai ales pentru fermierii şi crescătorii de animale din România, care întâmpină o reală dificultate în ceea ce priveşte gestionarea corespunzătoare a atacurilor animalelor sălbatice asupra animalelor şi asupra infrastructurii fermelor. În acelaşi timp, autorităţile naţionale trebuie să intervină de urgenţă cu măsuri care să preîntâmpine aceste situaţii dificile pentru crescătorii de animale iar soluţii legale sunt, doar trebuie puse în aplicare. Menţinerea unui echilibru biologic în rândul animalelor sălbatice este esenţial. Aşa a fost şi cu porcii mistreţ înmulţiţi "fără număr" iar astăzi avem Pesta Porcină Africană care a provocat şi provoacă daune materiale imense sectorului zootehnic. Iar Daea şi Gavrilescu ridică "tâmp" din umeri, dând  vina pe Dumnezeu. Că aşa a vrut El! Uită însă că Dumnezeu "îţi dă dar nu îţi bagă şi în straiţă". Nici nu ştiu cum "îi mai răbdă pământul"! 

Din fericire, Comisia Europeană încearcă să suplinească incompetenţa autorităţilor naţionale oferind despăgubiri în proporţie de 100% pentru astfel de cazuri. Întrebarea este până când Comisia Europeană va fi dispusă să plătească prostia guvernanţilor PSD-ALDE?!