Deşi cei mai mulţi bihoreni n-au auzit numele ei niciodată, iar ea nu a mai trecut până acum prin Bihor, Madi Sharma, membră a Comitetului Economic şi Social European, organism consultativ al Uniunii Europene, a venit la Oradea să ofere lecţii despre antreprenoriat şi dezvoltarea oraşelor.
O promotoare a afacerilor locale cu impact global, mai ales demarate de femei, şi lector pe teme de antreprenoriat şi egalitate de drepturi, Sharma, o britanică cu origini indiene, s-a întâlnit, pe rând, cu studenţi, femei şomere şi reprezentanţi ai unor instituţii locale, pentru a dezbate antreprenoriatul şi dezvoltarea oraşelor. Toate cele trei întâlniri au avut loc la iniţiativa europarlamentarului PSD Emilian Pavel.
Sfaturi ca la carte
Cea mai largă dezbatere s-a purtat sâmbătă, când Sharma s-a întâlnit cu şefi de instituţii locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai mediului universitar, ca să le spună cum să contribuie la dezvoltarea Oradiei.
Sfaturile ei, după cum britanica însăşi le-a prezentat într-o conferinţă de presă, au fost pur teoretice, îndemnându-i pe reprezentanţii autorităţilor publice bihorene să comunice în permanenţă cu cetăţenii, să pună accent pe educaţie şi pe tineri, să sprijine înfiinţarea clusterelor tehnologice, să aloce resursele necesare cercetării şi dezvoltării, inclusiv a resurselor umane, să colaboreze cu universităţile şi să atragă investitori.
Totodată, Sharma a vorbit despre proiectele europene şi necesitatea ca acestea să oglindească o nevoie reală. Toate acestea le-au ascultat, printre alţii, subprefectul Iulius Delorean,vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, şefa Eurobusiness Parc, Delia Ungur, şeful Direcţiei pentru Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, Marius Moş, prorectorul Universităţii din Oradea Eugen Macocian, şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.
Soluţii pentru tineri
În cadrul acestei dezbateri, Emilian Pavel a propus ca asociaţiile patronale din oraş să se unească într-o organizaţie comună, care să ofere studenţilor şi tinerilor bihoreni cursuri de antreprenoriat. "Trebuie să găsim soluţii ca tinerii cu idei bună să rămână în Oradea", a explicat Pavel.
Europarlamentarul a mai spus că tinerii bihoreni mai trebuie să îndrăznească să demareze afaceri cu impact regional. "Tindem să dezvoltăm afaceri în servicii locale, cum sunt frizeriile sau fotografii, dar trebuie să promovăm antreprenoriatul global", a mai spus europarlamentarul.
Sharma a asigurat că aceasta a fost prima întâlnire cu bihorenii şi că urmează să revină, pentru a continua lecţiile despre antreprenoriat.