Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a făcut clasamentul celor mai mari datornici la bugetul de stat pentru primele nouă luni din anul 2013.

Primul loc în top îl ocupă firma Galaxy Tobacco, fosta Societate Naţională Tutunul Românesc, care are taxe neplătite de peste jumătate de miliard de lei. Problema este că Fiscul nu poate recupera banii, pentru că o sentinţă din 2012 a Curţii Supreme anulează practic datoria.

Pe locul al doilea în clasament apare compania European Food, deţinută de gemenii bihoreni Ioan şi Viorel Micula. Compania fraţilor are datorii de 276 de milioane de lei, iar împotriva ei s-a început deja procedura de executare silită.

Aceiaşi fraţi au câştigat, însă, în decembrie 2013, un proces intentat Statului Român la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor privind Investiţiile, ai cărui arbitri au stabilit că Ministerul Finanţelor trebuie să le achite fraţilor Micula despăgubiri de 376,4 milioane de lei pentru că, în 2004, a anulat facilităţile fiscale conferite antreprenorilor din zona defavorizată Rieni-Sudrigiu.

Neoficial, reprezentanţi ai Ministerul Finanţelor au anunţat că intenţionează compensarea sumelor pe care statul le are de achitat fraţilor cu cele pe care firmele acestora le-au acumulat ca datorii la buget.

Clasamentul este completat de Poşta Română, cu restanţe de 190 de milioane de lei, şi de Electrocentrale Bucureşti.


Topul datornicilor la stat

Galaxy Tobacco: 500 milioane lei
European Food: 276 mil. lei
Poşta Română: 190 mil. lei
Electrocentrale Bucureşti: 146 mil. lei
Regia Autonomă de Transport Public Iaşi: 42 mil. lei
Electrica Serv: 30 mil. lei
Compania de termoficare din Timişoara: 16 mil. lei
Regia Autonomă de Transport Public Timişoara: 5 mil. lei

Citeşte mai multe despre procesul câştigat de fraţi în articolul "Revanşa Miculeştilor: De ce au câştigat fraţii Micula bătălia contra statului"